Хората трябва да приемат своите грехове, трябва да ги признаят, за да вървят напред чисти, смята емблематичният арменски кинаджия

Политиците вървят с 20 години назад от хората на изкуството, категоричен е режисьорът

Емблематичният арменски кинаджия Харутюн Хачатрян представи лентата на Фатих Акин „Раната”, разказваща за арменския геноцид пред пловдивска публика вчера. Преди пет години никой не вярваше, че арменец ще представи филм на турчин за геноцида срещу народа ни, каза пред препълнената зала в Лъки режисьорът и директор на най-големия кино фестивал в Кавказ.

Това е филм не точно за геноцида, а филм за живота на арменците разпръснати по света, в следствие на това кърваво събитие. Това е съвременен филм. До преди 5 години никой не си представяше, че може да се случи нещо подобно. Един арменец-режисьор да ходи по света и да представя филм на един турски режисьор. Киното е едно от първите, едно от главните изкуства. И за първи път режисьорите разбраха, че със своите филми могат да разказват нещо. Да разказват истината. Има десетки филми вече, които турски режисьори са снимали в памет на тези събития. Ние имаме много близки взаимоотношения с тези хора. Времето на омразата отдавна е отминало. Дошло е времето на приятелството, дошло е времето да си протегнем ръка, пожела Хачатрян преди прожекцията.

Колкото до действията на политиците по света и провокирането на конфликти в настоящето, той коментира така: Политиците вървят с 20 години назад от хората на изкуството. Те са много мрачни хора.

Творецът смята, че България не признава арменския геноцид, тъй като в обществото ни се таи исторически страх. Турците приемат съществуването, а българите не го приемат от страх. Но българският и арменският народ са толкова близки, че е срамота да не приемат геноцида. Изглежда наистина, че този страх е много явен. Аз съм от 5 дни тук и го усещам болезнено.Вие имате страх от турците. Но не упреквам никого. По същия начин нашите сънародници, които са останали в Турция, се страхуват все още. Но арменците в Армения не се страхуват. И ние обсъждаме и снимаме истината за геноцида. Фатих Акин е яркият пример, който не се страхуваше да каже истината. А това наистина е така. Има хиляди документи, които потвърждават нещата, които Фатих Акин казва в този филм, смята арменският маестро. 

Аз съм дребен човек, за да обсъждам как ще изглежда света през този век. Но според мен обичта ще победи и човек към човека ще се отнася с обич. Аз не мога да мразя, нито българи, нито турци, нито руснаци. Не мразя никого. Но хората трябва да приемат своите грехове, трябва да ги признаят, за да вървят напред чисти. С трагедията на хората не бива да се играят игри. В Истанбул също има филмов фестивал, на който се показват филми за геноцида и там имаме стотици хора приятели, които приемат геноцида, те знаят, че такова нещо се е случило. Но както казах тези хора са напредничави и умни, за разлика от политиците, които не са такива, допълни Хачатрян.



Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: [email protected]; [email protected]


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…