Актрисата раздава светлина с усмивката си

Мечтае да се научи да скача на ластик, да я хапят комарите в Африка и да мирише на трева

Стефка Георгиева

Радина Думанян е едно от новите лица на Пловдивския театър От вече близо две години тя е любимка напубликата под тепетата. Всяко нейно излизане на сцена е събитие за поклонниците на Мелпомена. И за ценителите на женската красота, разбира се. Радина е с номинация за театралните награди Икар, които ще бъдат раздадени в края на месеца за играта си в представлението Чиста къща. Тя гостува в рубриката на КАПАНА.БГ „Зад кулисите в Драмата”.

Едва ли има по-добра компания за неделния обяд от Радина Думанян. Тя е слънчева, позитивна, обаятелна и безпределно чаровна. Номинираната за театрална награда Икар в категорията „Дебют на годината“ може да ви омагьоса без дори да усетите.

Нямаше вариант, в който разговорът ни да не започне от театъра и сцената. Съвсем неочаквана беше реакцията ѝ, когато заговорихме за номинацията за Икар. Оказа се, че я приема двустранно. „Хубаво е. Това означава да ти дадат тласък хора, които от дълги години се занимават не само с театър, но и с култура. От друга страна фактът, че някой следи израстването ми, ме прави още по-отговорна и ангажирана , държи актьорския ми дух в непрекъсната кондиция за бъдещите проекти."

Младата актриса сподели, че за любовта си към театъра е благодарна на първите свои учители –актрисите  Ваня Сивинова и Соня Ботева, които са запалили искрата. „Те ме научиха да използвам диафрагмата си. Бях на 10 години и дори не знаех какво е това нещо.“ Симеон Алексиев нарича Учителят. „Той ми даде очи, помогна ми да намеря брод към изкуството в най-деликатните години от младостта (юношеството). Научи ме да обичам театъра. “  Това не е нещо, което се е родило в нея изведнъж или случайно. То е узрявало в Радина като пъпка на цвете, чакаща подходящия момент и условия, за да разцъфне и покаже цялата си красота.

За театъра каза още, че ѝ дава всичко, което ѝ е необходимо, и с нищо не я ограбва. По всичко личи, че това е нейното призвание, защото тя не възприема театъра като работа, а по-скоро като едно огромно удоволствие и вдъхновение за живот. Той е нейният дом. Явно това изкуство има предопределена позиция в живота ѝ, тъй като Радина от малка започва да се заминава с него, като е станала водеща на детско предаване. Съответно се върнахме назад в детството ѝ и така се унесохме в разговора, че съвсем не усетих колко бързо мина времето, прекарано с нея.

Представете си най-готината и позитивна мацка в съзнанието си. Сега го умножете поне по 5. Е, тя е още по- интересна, вдъхновяваща. „Щастливо детство, щастлив човек.“ До този извод стигнахме с нея. А тя определено е щастлив човек, от далече ѝ личи. От ожулените детски колене, до ролите ѝ в спектаклите. „Опитвам се да бъда позитивна към хората, защото те имат нужда от усмивки. Това е верижна реакция. Аз давам малко от себе си на някой, който има нужда от светлинка, той я предава на друг... Хората забравиха какво е да бъдеш щастлив без причина.“

Радина Думанян е като бурна река в пустиня. Чиста, динамична, авантюристична и неочаквана. Човек мечтател. А какви мечти има само и колко са много! Да обиколи света, да се запознае с източните култури, да се научи да скача на ластик. Това е само малка част от многото, което се върти в съзнанието ѝ. Едно прекрасно младо момиче-жена, човек на изкуството, артист, който на сцената е толкова очарователен, колкото и извън нея.

Тук се сещам за думите на един мой учител, който преди време каза: „В семейство на въглищари няма как да се роди поет.“ Да, ама не. Може. Макар и да е израснала в семейство, което няма общо с театъра, тя се е радвала на подкрепата на своите родители. И очевидно са си свършили работата перфектно. Радина излиза извън пределите на биологичното определение. „Сякаш цялата природа и сетивност са събрани в нея само за да може Вселената да ни покаже колко красива може да бъде чрез едно единствено свое творение”, казват неслучайно нейни колеги от Драмата.

А Радина е цялата е любов. Родена да бъде обичана както на сцената, така и извън нея. Нежността, с която говори за това, как е искала да работи в зоопарк, за да може да прегръща животните, е изключителна. Или как иска да отиде в Африка, да я хапят комарите и да мирише на трева…

Опитни театрали определят младата актриса като сплав от страст и нежност. Тя говори с плам за всичко. Особено за времето прекарано в НАТФИЗ. „Академията е място, в което се срещат хора, благодарение на чиито младост и заряд имаш усещането, че можеш да преобърнеш света. Ние се вдъхновявахме един от друг.“ Разказа за това колко близки са били всички в класа. За дългите дни и още по-дългите нощи, прекарани в репетиции на различни откъси. Разказите ѝ за академията описаха едно приказно, митично, сякаш утопично общество, в което всеки се грижи за другия, сякаш са едно семейство. „Най-ценното е, че научих неща за себе си . В  академията личността в мен започна да узрява. Там изградих критериите си за изкуството.“ Сподели, че за съжаление никога не е прекарвала цялата нощ в академията, нито в театъра, но пък знае ли се какво ще последва.

„Няма за какво да се надувам. Какво, да не съм спечелила Нобелова награда за мир?“ Не се превзема от успеха си, не е главозамаяна. Но винаги си имам едно на ум, защото никога не знаеш какво ще се случи утре и как ще те завърти случващото се около теб, казва Радина.

Трудно се пише за хора като нея. Радина е усещане и емоция. За щастие тя пренася себе си и това, което иска да каже на сцената, така че не може да бъде определена като крайно недостъпен човек. Ако все още не сте гледали постановка с нея, вижте „Чиста къща“, в която участва и чиято роля ѝ донесе номинацията за Икар. Радина Думанян не е човек, който можете да подминете.

Снимки: Георги Вачев, Стефка Георгиева и личен архив

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: [email protected]; [email protected]


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…