Какъв по-хубав начин да се отпразнува Денят на детето, от това да направиш концерт с двама от най-добрите ни пианисти и симфоничния оркестър. Хасан и Ибрахим, които вече всички познаваме от детската Евровизия и среброто, което ни донесоха, още с пристигането си в Пловдив седнаха на пианото и започнаха да репетират за тазвечершното си представление. Единствено за КАПАНА.БГ отделиха време, за да застанат и да си поговорим за мечтите,концертите и детството. По детски любимият им концерт е още в бъдещето, а колкото и далеч във времето да гледат, те пак се виждат заедно. В интервюто се включи и баща им, Денис Игнатов, за да даде и една възрастна гледна точка на случващото се.

Помните ли кога започнахте да се занимавате с музика?

Хасан: С музика от 5-годишни.
Ибрахим: А с пиано от 8.

А защо точно пиано?

Хасан: Защото татко така избра.
Денис: Точно така. Това си беше желание  на татко.

А правилно ли се оказа това желание?

Денис: Да. Предложението в начало беше единият близнак да свири на цигурлка, а другият на пиано. Казах си, че ако и двамата са еднаква доза музикални, ще излезе нещо уникално – близаци и двамата пианисти, което все още го няма в България. Панчо Владигеров също е имал близнак, но е бил цигулар и не е бил известен колкото него. При нас конкуренцията е между двама им.

А имали ли сте желание да свирите на нещо друго , а не на пиано?

В един глас: Не!

Любима песен?

Хасан: Рахманов, концерт номер 5.
Денис:Времето им отива в търсене на класическа музика и игри, разбира се, малко играят.

Какво играете?

Хасан: От Гуугъл си намираме игри.

А ще празнувате ли първи юни?

В един глас: Да!
Ибрахим: Ще излезем утре, а може да купим и подаръци.

Намалява ли влиянието на Евровизия върху вас?

Денис: Не, напротив. Ден след ден все повече расте. Започнаха да валят покани за участия със симфонични оркестри – Добрич, Димитровград, Варна, Плевен, София, Пловдив. Имаме много покани и от чужбина, но гледам да не ги юркам много, защото все пак са деца и се измарят.

А на вас забавно ли ви е да пътувате?

Ибрахим: Да.
Хасан: На всеки му е забавно да пътува по целия свят, особено със семейството си.

Как издържате на тази натоварена програма, която имате?

Ибрахин: Не знам.
Хасан: Свикнали сме вече.
Денис: Те наистина са свикнали. Атакуват ме, да спра с конкурсите, а реално едно дете като знае, че има конкурс се стяга и знае каква битка ще има с другите държави. Какво като участват ако сме първи от зад напред? За тях второто място на Евровизия беше провал. Да, от една страна им отнемам детството, но трябва да има деца, които да славят България.

Кой е любимият ви концерт, който сте изпълнявали?

Хасан: Рахманов, концерт номер две, който сега ще изпълним в Санкт Петербург.
Денис: С този концерт още не са излизали на сцена, макар  и да е готов. Есента, когато се отвори музикалния сезон, ще бъде с Рахманов, където пак ще има БУМ.

За какво мечтаете?
Хасан: Да станем световни концертиращи пианисти.
Ибрахим: Той мечтае да стане диригент, а аз да свиря при него. Мечтаем да свирим на нюйоркската сцена.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: [email protected]; [email protected]


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…