Млад артист разгръща въображението си в художествено студио „Донна Евелин”

Паулина Гегова

В Пловдив има много скрити кътчета, които могат да те изненадат с вътрешната си пищност и богат асортимент от изделия. Когато търсим нещо, особено свързано с изкуство, главно го правим по дългата улица на Главната или моловете, надявайки се да открием онова "съкровище", нужно ни, за да зарадваме някого или просто да украсим дома си. Но не само центърът изобилства от предложения. Все пак, един град не се ограничава до няколко посещаеми пункта, нали? Някъде там в пресечките или затънтени ъгълчета, се крият скъпоценни камъни, чакащи скромно своя откривател. Точно с едно такова специално място ще ви запознаем днес.

Художествено студио "Донна Евелин" се намира централно срещу Събота пазара, на ул. "Филип Тотю" 30, заобиколено и от двете страни с хранителни стоки и книжарница, които някак си го сливат с интериора. Ателието се намира на втория етаж, където една млада художничка създава своите картини и ръчни изработки, били те по поръчка или не. 

Ивелина Петрова е завършила две средни образования едновременно - художествена гимназия "Цанко Лавренов" и Сценични кадри. Продължава висшето си образование в АМТИИ, степен бакалавър изящна графика и магистратура иконопис и стенопис. Като възпитаник на академията тя получава добра база и основа, за да доразвие себе си като художник, който да намери своя самостоятелен подход за изразяване. Така отваря и "Донна Евелин", която кръщава на своите баба и майка! Въпреки трудностите свързани със създаването на бизнес в сферата на изкуството, следвайки наученото от своя доцент Владимир Генадиев за упоритостта и последователността, тя открива начин на достъп до всеки дом. Затова тя продължава и до днес да твори, понякога до късна вечер, с едничката цел всеки от нас да открие изкуството, под една или друга форма.

Най-често я наемат за сватби и кръщенета, но Ивелина е най-щастлива когато пуска на свобода собственото си въображение. Тогава изпод пръстите й се сътворяват прекрасни неща - от картини и графики, през пана от кожа и цветя, ръчно изработени бижута, пакетиране на подаръци, карикатури, до рисувани артикули като чаши, вази и други. Приема професията си много на сериозно. Когато рисува икона, следва канона да стои пречистена и пости. Материалите, които употребява са от естествена кожа и пигменти, ползвайки различни похвати и техники. "Държа на личната комуникация с клиента. Обичам когато получавам поръчка и да опознавам човека, за когото творя, за да мога да пресъздам неговата индивидуалност в продукта. Постоянно имам лепило или боя по себе си. Превърнаха се в нещо като моя марка парфюм", смее се хубавата художничка. 

Готовите артикули са с фиксирани цени, но при поръчка артистът може да работи и по бюджет на клиента. Всичко зависи от това какво желаете и колко сте готови да дадете за труд, който няма да се счупи или развали след два месеца. Самата тя казва, че не мечтае за препълнени от посетители изложби и национални награди, защото е останала разочарована от шуробаджанащината в тази и подобните на нейната професии. Достатъчно й е нейната рожба да продължава да живее и да расте. "Съветът ми към младото поколение е да изградят търпеливи и упорити личности, които да преследват целите си и да влагат всички способи на изразяване, за да задоволят очакванията на човекът, който им се е доверил. Това е тайната на успеха!" Новият проект, който вълнува Ива е създаването на онлайн магазин в най-скоро време, което ще улесни много от ценителите на изкуството.

Ако ви се случва да минете през пазара, отделете време да се качите на втория етаж. Дори да не вземете нищо, поне надникнете в този малък бутик. Ще останете изненадани от очарователността му, а кой знае - може би именно там се крие вашият идеален подарък за коледните празници. 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: [email protected]; [email protected]


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…