Писателят представи новия си роман „ Скитникът и синовете”

Това е книга, която просветлява, определи творбата Младен Влашки

Книга, която просветлява. Книга светла, мощна, изящна. Така Младен Влашки представи новия роман на Александър Секулов „Скитникът и синовете”, който от няколко дни е на книжния пазар и вече се радва на страхотен интерес от страна на четящата публика. Сашо отново хвана горещата корица на поредната си творба на сцената в Камерната зала на театъра, пред десетки ценители на словото, почитатели и приятели. Скитникът тук е Бог, ние всички сме синовете му. Тази много висока книга е изпълнена по лек, ефирен начин. Тя е формално продължение на романа „Островът”, но и не съвсем. Сашо винаги работи за експеримента, а между тези корици той е събран в едно, обясни пред публиката литературоведът Младен Влашки.

Връзката между бащата и сина е в основата на поредната страхотна работа на Секулов. В нея до голяма степен той пресъздава отношенията си с Александър Младши, който след премиерата му поднесе цветя и го прегърна под светлините на прожектора. И сякаш точно тази прегръдка под лъча е онова, което иска да каже писателят- бащите и синовете да преодолеят страха и да разберат какво е светлината, да се оставят да бъдат озарени от нея. Да си кажат „татко”, а не „баща ми” или „сине”.

Замислих се и знаете ли- излиза че винаги ми е било много трудно да кажа на баща си „татко”. После трудно бе и за сина ми да ми каже „татко”. А и аз трудно се обръщам с „татко” към него. Затова е тази книга- да намерим светлината и пътя един към друг, бащи и синове. Защото живеем във време, в което родителите са изоставили децата си, те загиват. Тази книга е вик точно в тази посока, каза още Влашки. И допълни, че както винаги, Александър Секулов, не просто ползва думите, а прави магия с тях. Сашо го може, категоричен е литературоведът.

Щастлив съм само когато пиша. Пиша от несподелима радост, призна пред публиката Секулов, за да обясни светлината на поредната си работа. Българинът не толкова мисли в черно, колкото не спира да воюва със светлината. Книгата е да допуснеш светлината в себе си, каза за новия си роман писателят. 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: [email protected]; [email protected]


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…