Калина идва от Варна, за да сформира школа за хип-хоп танци в Пловдив, от където е и любовта на живота й

Тя е майка на едногодишно момиченце, но детето и кариерата й никак не си пречат и тя успява да съчетае идеално двете отговорности

Екатерина Стоянова 

Калина Гаева е преподавател по хип-хоп танци в The Center-Plovdiv. Тя е родена и израснала във Варна, където е танцувала от малка в школата на Goosh, която, в началото е била “Център за съвременен уличен танц”и в последствие се е превърнала в The Center. Тя доста време е мечтала да преподава танци в собствена зала и когато се е запонала с Алекс, нейният съпруг, дошла в Пловдив, откъдето е той, решавайки, че това е мястото! Нейната майка е от нашия град и Кали често го е посещавала. Той е оставил страхотна следа в сърцето й – обожава го. Тук вижда топлина и откровеност в хората, по-лесно комуникира с тях. Затова е решила да сформира школата си именно в Градът под тепетата. Гош се съгласил с идеята тя да отвори вратите на школата тук и така започнала нейната кариера. В началото, както винаги, е било на лице притеснението, че никой не я знае, не я познава, съвсем различно е, когато е в друг град и се е сблъскала с определени проблеми, но те са й помогнали да израсне. Тя твърди, че точно това, както и танците, са я възпитали и променили към по-хубаво.  

Освен с Goosh, тя е танцувала и се е учила от победителите в Норвегия търси талант – Quick Crew, както и известните танцьори - Anthony Lee, Lando Wilkins, Marisa Osato, Keone & Mariel, Salah, Laure Courtellemont, Kenzo Alvares, Hiro и много други.

Според нея всичко опира до това какъв е учителя. Ако той е добър преподавател, приема работата си сериозно и знае как да подходи с учениците, всичко ще  върви напред и децата ще се развиват в правилната посока.  Надява се да е постигнала част от това и да продължава да го гради, да се изгражда не само като личност, но и като добър учител. Важна е  и мотивацията, а тя се поражда най-вече тогава, когато има конкуренция. Напоследък тя среща такава, което изключително много я ощастливява. Калина иска да вижда страхотни умения и професионализъм в своите конкуренти, както за тяхно добро, така и за нейното нахъсване.  Това е много важно, защото развива самата култура.

Случва се да забрави танците, които е измислила, което е не радко се случва. Когато се наложи да си припомни някой такъв, по един или друг повод, помощ идва от учениците, които влагат изключително много в тази занимавка и помнят стъпките. Един танц се учи в рамките на месец, за да може да се развие и усъвършенства, след което се започва нов. Много е забавно и готино, а учениците й са на всякакви възрасти, включително малки деца и майки. 

Впрочем, тя, самата, е майка на едногодишно момиченце. Когато е била бременна с Алиса, отново на помощ са идвали учениците й, като са я замествали. Представете си колко са добри! В началото не е знаела, че е бременна и си е танцувала, преподавала, дори е ходила по тацови лагери. Когато разбрала, велико щастие обзело душата й.  Дъщеря й не влияе негативно на работата й, а обратното – зарежда я. Тя също обича да танцува и вероятно ще се превърне в страхотна тацьорка като мама.  Кали успява да съчетае майчинството с професията, въпреки че и двете са от огромна важност. Детето винаги е най-важно и е много хубаво, когато е спокойно и весело, и майката съумява да се грижи лесно за него, докато същевременно не загърбва кариерата си.

За нея танците не са само движение, те са много повече от това. Целият свят може да ти бъде показан чрез танците. Тя ги сравнява с математиката, физиката, химията и биологията. Така танцът развива и мисловната дейност. Според нея всяко нещо е свързано помежду си и ако намериш логиката, връзката помежду им света става много по-разбираем и достъпен.  Освен това са прекрасна тренировка – загряват и раздвижват цялото тяло, уморяват, но и зареждат. 

Алберт Айнщайн е казал, че танцьорите са атлетите на Господ. Не е шега – танцът е красиво и нежно изкуство и страхотна кардио тренировка. Той раздвижва цялото тяло и душа. Хип-хоп танците, наприер, направо възпляменяват всяка част от тялото на танцьора -  всичко се движи, всичко играе, сърцето лудува и тонусът се засилва. Най-хубавото е, че зареждат и насищат с емоция, за много хора това е начинът да се освободят от тежкото и негативното. Танцувайте!

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: [email protected]; [email protected]


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…