Творбите си рисува с акварел, като любимата й тематика е природата, а любимият й музикален фон са класическите звуци на Моцарт, Верди и Чайковски

Тя все още не е имала изложба, а причината е, че не се чувства готова за това

Екатерина Стоянова

Татяна Арсова е от Пловдив, човек на изкуството и по-конкретно – на изобразителното изкуство. Определя себе си като най-обикновен човек- като хиляди други. Твърди, че съдбата й не може да послужи за много интересен суперхит, но, въпреки това, се определя като голяма късметлийка, защото живее в един от най-старите градове в Европа, а за един художник атмосферата е много важна. От дете рисува и е разбрала, че това е нейното хоби, нейното нещо, в момента, в който е видяла изложба на творбите на децата от кръжок по рисуване, когато е била едва във втори клас, и още същата седмица се е записала в същия този кръжок.  

Попаднах в друг свят и съм много благодарна на съдбата за това, макар че имаше и моменти, когато със завист гледах другите деца да си играят, а аз трябваше да  работя над поредния пейзаж или натюрморт. – с усмивка сподели Татяна

Когато е пораснала, е решила, че „художник къща не храни” и се е реализирала професионално в съвсем друга сфера.  Дори не е предполагала, че някога ще се завърне към рисуването, докато дошъл моментът, в който това се случило и вече не било просто хоби, а новата й професия – мечтателна и любима. 

Творбите си рисува с акварел, като любимата й тематика е природата. Би могла да рисува денонощно, но се получава или много рано сутрин, или когато излиза на пленер, поради обстоятелствата. Много обича тихичко да си пуска приятна, релаксираща музика – тя импонира на картините й. Обича да твори под звуците на Моцарт, Верди, Чайковски – велики класици, разбуждащи въображението на всяка нежна душа.

Татяна се вдъхновява най-вече от природата, нейното разнообразие и съвършенство. Обича и флората, и фауната, които я очароват по вълшебен начин. Често се случва да спира и дълго време да съзерцава птиците – как общуват, как „си приказват“. Както всеки друг художник, тя също обича изгревите и залезите, тези магични небесни картини, обагрящи не само хоризонта, но и човешката душа. Небето я привлича със своята копринена нежност и красивите пухкави облачета, създавайки причудливи форми. 

Възхита у нея будят подредените и целеустремени хора, които знаят какво искат от живота и как да го постигнат. 

Тя все още не е имала изложба, а причината е, че не се чувства готова за това. За момента не среща проблеми, но е сигурна, че с времето ще се появят, защото то тече и тя се развива.  Вероятно когато почувства, че се е развила достатъчно, ще изложи картините си някъде в Пловдив, където всички да им се насладим отблизо и да усетим онази част от нея, която тя е вложила във всяка от тях.

Творенето й носи щастие и успокоение, нейният живот става все по-интересен и по-прекрасен, благодарение на творчеството. Без него, според думите й, той не би бил такъв. Тя е свикнала да се изразява чрез образи и историята на нейното битие е разказана от картините й.  Преди да започне да рисува, тя вижда картината в съзнанието си и после я пресъздава, но в процеса на създаването на една художествена творба, се образува енергийна вълна, която е непредсказуема и променя настроят. Всеки един детайл може да бъде обмислен и планиран предварително, но това се случва при сериозните творби. При нея по-често се случва да не са такива, както казва тя. Татяна рисува природа, а тя се променя във всеки един миг. Когато започне да работи, тя знае, че ще рисува пейзаж и приблизително знае каква ще бъде композицията, но, в процеса на работа, усеща, че някои подробности трябва да се променят. Понякога й се случва да остави настрана една творба и да се захване с друга, на съвсем различна тематика. Картините преди изгрев се различават много от тези, създавани в светлината на първите слънчеви лъчи. Разбира се, на дневна светлина, цветовете се усещат по съвсем различен начин, което е причината да се прехвърля от картина на картина – това е някакъв вид гъвкавост.

Когато я попитахме какво не може да нарисува, тя се усмихна и каза „Мона Лиза“.  

„Мона Лиза“ е в съвсем друг стил, друга тематика, друго направление. Тя е красива и изящна по един начин, а картините на Татяна Арсова – по съвсем друг.  Те са нежни и изпълнени с живинката, присъща единствено на пейзажа.

Линк към страницата й във фейсбук: Татяна Арсова - Картини - Акварели

1 comment

  • Comment Link Марианна Марианна Апр 21, 2016

    Татьяна, просто прекрасно! Светлые, замечательные картины, прозрачные такие... Хочется смотреть ещё и ещё!

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: [email protected]; [email protected]


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…