Остава пуска двоен албум с 29 парчета, на който са записани два акустични концерта в Bee Bop Cafe

"В петък вечер очаквам отново да те видя..." пее Свилен Ноев в песента "Един ден". За да звучи актуално това парче, възпятият ден трябва да е четвъртък. Ако пък не става дума за песен, а за най-простото обяснение за мястото на концерта, тогава упътването е: "В четвъртък вечер изкачваш стълбите на Каменица, поглеждаш наляво и стигаш при Остава!". Да, това е най-точното обяснение на локацията, която групата избра за промоция на "The Best of Ostava Live" в града под тепетата. Преди 5 дни феновете на Свилен, Жоро, Алекс, Дани и Боян, напълниха голям столичен клуб, а емоционалният заряд – еднакво силен за музиканти и публика, още не е утихнал.

Дискът е двоен и включва любими песни на поколения почитатели на алтернативната и изискана музика. Записан е от два акустични концерта – в Bee Bop Cafe на 13-ти февруари и в SOFIA LIVE CLUB на 2-ри април. Както самите музиканти обявиха, малко преди 25-та си годишнина, решават да издадат този проект и заедно с феновете да отбележат още от сега четвърт век на музикалната сцена [Остава навършва 25 през 2017-та година].

Всеки уважаващ себе си любител на алтернативната музика трябва да притежава в личната си колекция  The Best of Ostava Live. Музикантите са проявили щедрост откъм песни – цели 29. Гост-музикантите в албума са струнен квартет Сапаев, Мартин Стоянов – пиано, Михаил Шишков – пейдъл стийл китара и пиано, като Мартин Стоянов се е погрижил и за микса и мастеринга. Изключителният графичен дизайн е дело на Мариян Дзин, а снимките в обложката са на Деян Стефанов, Добрин Кашавелов, Бистра Николова, Ирина Германова и Димана Бояджиева. В първото CD преобладават по-стари парчета, а във второто са намерили място повечето песни от предишния албум – "Океан". Разбира се, идвайки на концерта в ZOOM зона, всеки ще може да си закупи албума, а след лайфа да се снима с момчетата и да увеличи стойността на диска, взимайки си автографи.

На 24-ти ноември, от 20:00 часа, Остава ще излязат на сцената на ZOOM зона в театъра, за поредната специална среща с пловдивската публика. Ето какво сподели Свилен Ноев за новия албум, любимите артисти и Амстердам пред Анелия Дракова за KAPANA.BG.

Свилка, четвърт век си е сериозен период. Започнаха ли да избледняват спомените за времената, преди ОСТАВА да стане второто ти смейство?

Всъщност професионалният път на Остава е 16-17 години, през другите репетирахме в мазета някъде в България. Важните неща, както и някои лоши ги помня, но още съм надъхан за музика като преди!

Феновете дълго ще помнят промоцията на новия албум, от 18 ноември, в София. За теб как мина концертът - припяваше ли си в бекстейджа, докато Ваня Щерева с Matchpoint ви подгряваха?

Концертът беше изключително емоционален за нас, имаше много хора, истински празник. Ваня ни е голям приятел, надявам се, че този концерт ще я накара да се върне към музиката.

Остава са една от малкото банди, чиято публика е на възраст от съвсем малки деца до 40-50-годишни. Вярвал ли си, че освен феновете на бандата от средата на 90-те, концертите ще започнат да се посещават и от децата им?

Не мисля за тези неща, но ми е много приятно, като виждам млади хора на нашите концерти. Това, което винаги искам е концертите ни, както и записите, да са много високо ниво, а това кой какво харесва, решават хората. Наистина сме късметлии да имаме фенове от различни поколения, които знаят всички песни.

Имало ли е моменти през годините, в които ти е хрумвало да се откажеш?

Да, разбира се, имало е такива моменти, но хубавото е, че точно с тези момчета стигнахме до тук.

Цели 29 песни съдържа двойният ви албум. Много сте щедри към меломаните! :) Имаше ли дискусия с момчетата за избора на парчетата, които да съдържа проектът?

Записахме много песни и оставихме тези, които са станали най-добре, което се оказа достатъчно за цели два диска.

Разкажи за снимките на "Самолет"! Кога да очакваме видеото и ще видим ли в него отново популярни актьори?

Надявам се видеото да стане страхотно и да е готово преди Коледа. Засега режисьорът [Петко Спасов] ни е разказал малко за историята, но ние вярваме в добрия му вкус, все пак направи видеото на "Внимание", което е доста стилно.

До концерт-промоцията на The Best of Ostava Live в Пловдив остават 2 дни. Пловдивчани са нетърпеливи за тази среща. Защо този лайф не е за пропускане?

Защото това е нашият живот, ще свирим най-големите хитове на Остава и най-любимите песни на феновете ни. Пловдив е много специален град за нас и се надявам, че ще бъде страхотно преживяване.

Ако сега беше на 20 години, би ли се пробвал в някой музикален формат?

Сигурно щях да се пробвам, но не съветвам младежите да таят надежди, че това ще преобърне света им. Телевизионните формати са просто бизнес, не виждам нищо музикално в това.

От кои световни артисти черпиш вдъхновение?

Radiohead, Red Hot Chilli Peppers, Rolling Stones - това са групи, които правят това от повече от 30 години и продължават да са невероятни.

Последната книга, която толкова силно те впечатли, че не спираш да я препоръчваш на приятели?

Life на Кийт Ричардс - най-добрата и едновременно с това най-смешната книга за музикант.

За какво искаш да ти остане свободно време, докато си в Амстердам, за концерта с Jeremy? & Dead Man's Hat, на 30-ти ноември?

Не съм бил в Амстердам досега, надявам се да е хубаво времето, да се разходя в някой хубав музей и да изпия едно уиски в техен бар преди концерта.

Пожеланието ти към Екатерините за празника на името им, който съвпада с концерта на ОСТАВА в Zoom Зона на пловдивския театър?

Екатерини, кефете се на името си и на живота, защото ние ще се кефим в четвъртък, и то много!

Билетите за концерт-промоцията на The Best of Ostava са в продажба на централната каса на театъра, в "Куфарчето на театъра" - Мол Пловдив, ет. 2, както и он-лайн от сайта на Драматичен театър – Пловдив: 

http://www.tickets.dtp.bg/

*Билети ще се продават и непосредствено преди концерта, но поради ограничения им брой се препоръчва предварителното им закупуване!

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: [email protected]; [email protected]


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…