Изпълнението на пловдивската трупа е издържано и в същото време, пречупващо се през призмата на егоцентризма

Паулина Гегова

Знаете, че имаме практика да правим анализи на театралните постановки, които се играят в Пловдив, защото театърът е едно от първите изкуства, ако не и първото, което полага началото на цивилизацията. Той обогатява и развива сетивата, затова му отделяме нужното внимание и уважение.

Снощи, на Камерна сцена в Драматичен театър "Н. Масалитинов", за пореден път се игра постановката "Когато гръм удари" от П. Яворов. 

Първо, трябва да отбележим, че младият режисьор, Стайко Мурджев, е брилянтен. Неразбран от някои, но все пак брилянтен по един мрачен, на моменти потискащ, гротесков начин, който кара кожата ти да настръхне, а ума да забие, лутайки се между небитието и чистилището (метафорично казано). Неговата ексцентричност и огромно въображение, придават на работата му стил и почерк, които трудно могат да се видят другаде. Както в "Дисни трилър" и "Крал Лир", така и тук тъмнината и страхът, съчетани с екзистенциални теми, се сливат толкова умело, че те объркват. Навяват ти влиянието на Едгар Алън По, Стивън Кинг и Тим Бъртън. Може би, Стайко не случайно избира произведения, в които са засегнати най-низките човешки страсти. Те са податливи на подобни манипулации, а той майсторски ги мачка и оформя като пластелин, който в неговите ръце се превръща в шедьовър. Друга страна, върху която Мурджев набляга, е тайната. Постановките са изпълнени с тайни, които с течение на времето се разкриват по най-грозен и груб начин. Показва умопомрачителните мисли на хората, техните трепети, злоба и лудост. Лудост, на която се възхищаваме по време на представленията, но и която ни плаши, защото изглежда толкова натрапчиво близка до нас. Лудостта... тази първична емоция, с която, като че ли сме закърмени още в утробата. Която може да избие по всяко време, без да сме я очаквали, без да сме били подготвени за нея. Тя ни завладява в най-неподходящия момент, потъпква принципите и добротата, и ни разкъсва на кървави парчета. Прекрасна е тази съпоставка. Умопомрачителна, но прекрасна!

В "Когато гръм удари" лудостта се подчертава с невероятна сценография, с тайнствена музика. Талантливите Елена Атанасова и Мариана Йотова, за пореден път представят гласовите си данни. Пеят на два гласа без никакъв инструментал. Мелодия, която пронизва сърцето. Изпълнението на пловдивската трупа е издържано и в същото време, пречупващо се през призмата на егоцентризма. От една страна, имаме стоицизъм в героите на Симо Алексиев и Венелин Методиев, от друга - разхлабена психика и срив на нервна система, от останалите персонажи. 

В крайна сметка, всичко води до един единствен изход - този на загубата. Загубата на разсъдък, на щастие, на родствени връзки, на любов. Загуба на същността. Защото нито една заблуда не остава не разбулена докрай. Рано или късно, шалът, с който са завързани очите ще падне или ще се скъса и те ще видят през тъмнината, обрекла ги на измислени вярвания. В един момент, реалността ще се завърне, зашлевяваща те като мокър парцал и ще ти покаже това, което си изпуснал, подминал или преувеличил в представите си. Сурова или пък мека, тя просто не може да стои заключена някъде далеч, оставяйки те да живееш в тази безсмислена идилия на пресъздаденото. Но когато плаща на илюзията изчезне, остава само Истината. Може да ти се доплаче от нея, но тя е единствената, която има правото да царува на този свят.

Фотограф: Георги Вачев

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: [email protected]; [email protected]


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…