За четвъртата си среща, в този формат, с пловдивската публика, братя Мангасариян се качиха на сцената в Bee Bop Cafe два пъти – веднъж от 19:00 и отново от 21:00. За пореден път, желаещите да гледат стенд ъп комедията на култовото трио, надвишиха местата в клуба.

През октомври 2015-та, Зюмбюл, Кулю и Среброто, избраха града под тепетата за дебют на колоритния и в същото време със сериозни послания спектакъл - "За вредата от образованието, културата и изкуството".

След години мълчание, през 2014-та, момчетата отбелязаха 10-годишен юбилей от създаването си. На 11-та се завърнаха на сцената с критичен анализ на културната и обществено-политическата ситуация по света и у нас.  Неколкократно зарадваха публиката в София и Пловдив, веднъж в Бургас, а днес им предстои първата среща в Стара Загора, където билетите за шоуто са изкупени отдавна и вече се продават за следваща дата - 21 април.

Силвестър Силвестров, Владислав Петров и Александър Сано се върнаха в спомените си за началото на шеметната им кариера. Веселите случки разказаха пред Анелия Дракова за КАПАНА.БГ.

Защо един толкова успешен проект, като Братя Мангасариян, излезе в 7-годишен отпуск?

Сано: Защото сме се изморили от себе си. Подобна умора ми се случва много често.

Кое наложи тази пауза? Те - братята, нали са за цял живот?

Сано: Явно е така, защото иначе нямаше да има reunion, знам ли.

Силвестър: Просто си почивахме.

Сано: Починахме си от глупости.

Силвестър: Прави сметка – един изпълнител, като излезе, има някаква скорост, която набира. Ние, в момента, в който записахме, вече бяхме хит. И това, по някакъв начин, даде резултати.

Сано: На нас нещата ни се случиха светкавично. Никога няма да забравя... към момчетата: "Помните ли, веднага на следващата година – 2005, дето ходихме на предизборно турне на ОДС?".

Силвестър: Дето ударихме кьоравото, там беше страшно...

Сано: Към онзи момент – имаме "Бай Мангау". "Тер'о рер'о" няма клип и не е издавана, само бяхме продали парчето на Globul, за рекламна кампания. Хората свързваха песента с мобилния оператор. Те, така или иначе, бяха проглушили държавата и всички го знаеха. На концерти – ние имаме две парчета, а на предизборните, изпълнявахме само "Бай Мангау", което всички знаеха и "Тер'о рер'о", на което никой не знаеше текста, но дойдеше ли припев, всичко беше ясно, защото рекламата влизаше в действие.

Кули: А спомняте ли си, на участие в Кърджали, на "Бай Мангау" какво стана?

Сано: Не в Кърджали, не, в Луковит, брато. Бъркаш! В Кърджали бяха открили огромен клуб, със седемстотин места. Бяха дошли 4 човека.

Кули: По времето на концертите за ОДС, бяхме в Кърджали, пред много странни хора и ни замеряха, беше супер неприятно. Пеехме "Бай Мангау" и беше очевидно, че пред точно тази публика, песента е обречена кауза.

Силвестър: Пичове, никога няма да забравя, как в Русе, пяхме на откриването на сладкарница Неделя. Участието много закъсня, аз съм на сцената и ми се пикае нечовешки.

Сано: Като на диригент.

Силвестър: Само чакам да свърши всичко и да изчезна.

Сано: Както казваше Коко Азарян, светла му памет: "И да олабиш жилата!".

Силвестър: И да изчезна някъде, да ходя до тоалетна. Обаче, със самото слизане от сцената, пълно с народ за автографи и аз им раздавам истерично подписи.

Сано: И простата го алармира. Зверски!

Силвестър: Ходя напред да търся тоалетна. Отивам в сладкарница Неделя, която е отсреща.

Сано: Която откриват току-що, на Партийния дом.

Силвестър: Пред тоалетната – митинг, 30 човека. Аз съм с онези униформи, най-гадните, които носихме тогава. В един момент разбирам, че моята кауза абсолютно е загубена. Обръщам се и гледам – тези двамата ги няма. Те са си тръгнали към хотела и ме зарязали.

Сано: Еми, брато, тогава навсякъде ни правиха направо...

Силвестър: Срам, не срам, пред 1000 човека, бягам в борчетата и... :))))

Сано: Пусни си клипа на "Ромео и Юлия" и виж с какво сме облечени. По едно време, решихме да си направим непростими униформи. Това е абсолютно точният израз. Те бяха толкова непростими, че нямаше как да се появиш пред хора с тях. И ни канят от Globul, като техни рекламни лица, на коледното им парти. Влизаме ние в Експото на някакво гръцко парти, с 2000 човека, с тези дрехи. Направо - нещо безобразно. Помните ли? Минаваме покрай Венци от Ъпсурт и го поздравяваме, а на него му става неудобно, че ни познава. Леле, майко мила. :))) Гърците направо бяха покъртени. Ники Кънчев беше водещ. Бяхме изпели 2 парчета и тъкмо да започнем с химна на Globul - "Тер'о рер'о", Ники се включва и казва: "И да благодарим на Братя Мангасариян". Т.е. хайде стига, достатъчно.

След години, виждате ли се като преподаватели в Академията?

Сано: Особено в Академията, Силвестър го виждам с професорска титла. Аз бях преподавател, година и осем месеца, в една школа по актьорско майсторство. Имах клас от 18 деца, 3 от тях вече учат в НАТФИЗ, което ще ми е грях за цял живот. Някои се спасиха. Приятно е много с деца. Деца, деца, те бяха 16 – 18-годишни. Но се наложи да прекратя, защото - деца ли обучавам, да правим ли деца, да ги гледам ли... Шегата настрана, но едното от децата, миналата година, влезе в класа на проф. Атанас Атанасов. Единствената от всички възможни кандидати в НАТФИЗ, с тотално пълен бал. Направо им скри шапката. Но аз там нямам заслуги, тя си е просто супер талантлива, а дори не подозираше това. И само й казах некви неща – "Не обръщай внимание на някои преподаватели, чиято възраст минава 70 години, защото това са хора, които не могат да те научат на нищо, най-много да те объркат. Ако нещо чувстваш, че не е така, кажи: "Добре, добре, няма проблем!" и си го пускай покрай ушите. Аз съм го изпитал, правил съм го по този начин. Прави нещата, както ти подсказва сърцето. Няма кой да те научи на това да си актьор. Или се раждаш такъв, или не!".

Кули, как можеш да ги разкажеш, да ги опишеш с думи, другите двама?

Кули: Да ги разкажа!?

Сано: Може да ни разкаже игричката. :))))

Като онази случка, Кули, когато Сано ти звъннал с думите: "Интервю – утре!". И на другия ден ти определил среща за след 40 минути, а после – на 20-та, звъннал и...: "Долу съм!". Всеки път ли става така, нали?

Сано: Да, верно е, аз ги невротизирам. Просто съм невротик по природа. Но за сметка на това, имахме няколко участия, когато още концертирахме в първата ера на Братя Мангасариян, в които Кули отказа да стане и със Силвестър си ходихме двамата. Имаше един случай, в който пътувахме за Варна. Кули живееше на Стамболийски, в един безистен. Със Силви отиваме и първо му звъним на мобилния. Стига се до там, че батерията на телефона му пада и съответно - няма как повече да му звъним.

Кули: Това е, след като съм работил 36 часа, без да спя.

Сано: И ние, какво да правим, решихме, че ще хвърляме камъчета по прозореца.

Силвестър: Счупихме му прозореца.

Сано: Да, първо се пукна, после му се счупи стъклото, но Кули не се събуди.

Силвестър: Тръгнахме и след това звъняхме на 1000 човека, да ходят и да го търсят, да разберем поне, че е жив.

Сано: Вече не е така. Вече е родител и става сутрин рано. Аз съм изключително изумен.

Кули: Нямам избор.

Сано: Обаче, знаете ли какво още се сетих? За един много готин случай. Отиваме със същото турне на ОДС, където Надежда Михайлова, сега Неински, на концертите, зад сцената, поздравява всички артисти, стига до нас и се чуди да ни поздрави ли, как точно ще реагираме, защото ние непрекъснато намирахме начин да й кажем – щом сте ни взели нас на турнето, ще загубите изборите 100%. Така и стана.

Отиваме във Варна, спахме в хотел Одесос. Пристигаме от Русе, а няколко часа преди нашия концерт, имаше митинг на БСП, на който свириха МАСТИЛО. И сега, какво се случва? Стоим на терасата в хотела. Включваме си нашите микрофони и се оказва, че честотно се свързваме с накоя майка на микрофон от тези на концерта. Митингът започва и по едно време, Дичо идва при нас и започват само някакви изцепки. Пуснахме Cartoon Network, докато от сцената звучаха патетично партийни лозунги. И анимационните герои се чуват на сцената, а звукарите няма какво да направят, защото ние сме директно, пирати в сигнала.

Още от този концерт... Понеже сцената беше на метри от хотела, решихме да излизаме с костюми и грим. Това ни беше най-голямата грешка, защото само след 3 крачки, две деца ни видяха, развикаха се радостни и изведнъж, пред нас се събра тъпла. Та така, много дълго време, не успяхме да стигнем до сцената.

Силвестър: А в Търново, в хотел Парламент сме, на последния етаж и се подготвяме за награди на телевизия ММ.

Сано: Ние сме номинирани за дебют, в същата година няма кой праха да ни диша, камо ли да ни бие.

Кули: Аз тогава се смях със сълзи, преди да излезем.

Сано: Ние сме толкова извънземно феноменални за това време, че никакъв шанс... Трябва много да си безсрамен, за да не ни дадеш наградата. Такова беше положението за дебют.

Силвестър: А пред хотела - пълно народ. И влиза Дичо в стаята. Отново Дичо. Съобщава ни, че долу е пълно с журналисти. Взима един плик, от тези по хотелите, пълни го с вода, връзва го отгоре и ни казва: "Елате, да видите за какво става въпрос!". И... метна найлона с вода през прозореца.

Сано: Водна бомба. Изкарвахме си много добре. Аз между другото, мислех, че Дичо е много неприятен тип, обаче от това турне разбрах, че е много як агент. Да, Дичката определено е най-готиният агент.

Тони, как мина тази вечер?

Тони Рикев: Повече от перфектно. Много добре. Хората бяха много позитивно настроени. Аз лично съм много доволен от всичко, защото така трябва да бъде. Идеите – братята ми ги сервират на сцената и мисля, че джемът, който се получава, в един момент, ще стане една така наречена композиция, с която ще завладеем света.

Обичаш Пловдив, защото...?

Сано: Е, Пловдив, аз съм роден в най-гъзарския квартал на Пловдив – Асеновград, и няма как да не обичам Пловдив. Тук всичко си е екстра.

Силвестър: Пловдив ми е като втора майка. Винаги тук ходим на Джумаята и ядем много сладки неща. Днес попитахме какво е това, за сладкиш от витрината и момичето: "Джуля.". Докато я разберем, мина време... Оказа се, че е дюля.

Кули: Ами, аз не съм казал, че го обичам. :)))) Това е много подвеждащ въпрос. Градът ми е приятен, стига да не съм с кола. Хората карат малко безобразно, ако трябва да сме честни. Иначе е много приятен град, идвал съм тук по всякакви поводи.

Братя Мангасариян са комедийна музикална група от професионални актьори, които се представят за цигани, наричат се с псевдонимите – Зюмбюл [Силвестър Силвестров], Кулю [Владислав Петров] и Среброто [Александър Сано] и се изявяват в стил, който те са си измислили: манга хип-хоп [смесица от хип-хоп, пънк и етно елементи с иронични текстове].

Под шеговития тон, текстовете на песните на групата, както и медийните и? изяви представляват сериозен критичен анализ на актуалната културна и обществено-политическа ситуация в България. Независимо, че боравят с гротеска, цитати от попкултурата и комични етюди, Братя Мангасариян успяват да удържат текстовете си изчистени от вулгаризми и банални включвания на груба улична реч.

Видеопродукцията с тяхно участие е ефектна, клиповете им са типично постмодерни и имат многозначително послание. Както и музиката им, те са адресирани едновременно до най-популярната и младежка публика, но също така и до рефлексивни зрители, които се забавляват с имитацията на масмедийните клишета. Братя Мангасариян могат да бъдат сравнени като културен феномен с виртуалния герой Борат, превъплъщение на комика Саша Барон Коен.

Познати на широката публика от 2005 година, те са автори и изпълнители на хитовете "Бай Мангау" - първият им голям успех, "Въф кубъ", "Тер'о рер'о", "М.С.К." и "Ромео и Юлия".

Фейсбук портал на Братята: www.facebook.com/Братя-Мангасариян-За-вредата-от-образованието-културата-и-изкуството

1 comment

  • Comment Link Recenzie a skúsenosti s Selo-Zok v Holandsku Recenzie a skúsenosti s Selo-Zok v Holandsku Юни 10, 2024

    Please let me know if you're looking for a article author for your
    blog. You have some really good posts and I
    feel I would be a good asset. If you ever want to take some of the load
    off, I'd love to write some content for your blog in exchange for a link back to mine.
    Please shoot me an e-mail if interested. Thank you!

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: [email protected]; [email protected]


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…