Испанско дуо танцуваше в пачки и клинове пред стълбите на Каменица

Паулина Гегова

Официално започна фестивалът за театър и съвременен танц „Черната кутия”. Началото бе поставено вчера, когато пред стълбите на Каменица двама улични артисти, пристигнали от далечен Мадрид, дариха на минувачите един част от забавния си пърформанс. 

“Умами Данс & Театър Проджек “ танцуваха, шегуваха се с публиката, включиха ги в уличния спектакъл, по начин, който роди смях и добро настроение. Преминаването от почти всеки познат танцувален стил, през актьорски етюди, предизвикваше постоянни аплодисменти. Папи и Chocolate Sexy бяха повече от забавни, жизнерадостни и усмихнати. Освободеността им на улицата ги лишаваше от строги мерки. Не съществуваха бариери. Осланяха се единствено на ситуационния момент. Те поставиха едно перфектно начало на фестивала, подготвяйки аудиторията за това, което следваше по-късно в Дом на културата „Борис Христов”.

Напълно различно бе усещането там. Белгийската танцувална трупа „Апартейд” представи нещо изключително стилно, силно като влияние, докосващо се до перфекционизъм на движенческата култура. Стиловете варираха от балет, през контемпорари, пластика и чиста гимнастика. Четиримата мъже и единствената жена не само танцуваха, но изиграха плеяда от случки и истории, които оставиха гостите на залата в захлас. Водещ на мероприятието бе актьорът от пловдивския театър, Тодор Дърлянов, който не пропусна да пусне някоя друга шега, най-вече със себе си. 

Прекрасните танцьори показаха спектакъл на световно ниво. Нищо чудно, че билетите за техните представления се изкупуват почти веднага след пускането им в продажба. Красота, грация и задълбоченост се преплитаха едно в друго. Ако това е началото, само можем да гадаем какво са ни подготвили организаторите в следващите дни, когато различни националности ще се редуват в Камерна зала на Драмата. 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: [email protected]; [email protected]


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…