Аврам Андреев – един от първите в Пловдивската опера, гост на откриването на Opera Open

 

Макар и да започва едва третата му година, фестивалът Opera Open е вече синоним на класа, качество и стил. В предишните сезони, сцената на Античния театър стана дом за десетки звезди от световно ниво, но за тазгодишното откриване, организаторите се бяха приготвили най-добре. Не една, не две, а цели шест велики имена на оперната сцена дадоха старт на фестивала - Цветелина Василева, която покори Метрополитен опера с „Травиата“; Петя Иванова, която е Кралицата на нощта във Виена Щатсопера;  Мариана Пенчева, пловдивското съкровище, която с гордост можем да кажем, че е предпочитан солист на Арена Ди Верона;  Бойко Цветанов, ученикът на Борис Христов и гласът, който кара целият свят да настръхне; Петър Данаилов, който вече е покорил всички големи западноевропейски сцени, но все пак избира за свой дом Пловдивската опера; Деян Вачков, който дебютира на оперната сцена едва 22 годишен, но я завладява с пълна сила. Няма по-елегантен начин да представиш живото българско културно наследство, от това просто да ги събереш на една сцена. Те изпълниха най-добрите арии от свои представления, а публиката успя да чуе части от Аида, Фигари, Трубадор, Хор на циганите и още много. Диригент на подобно събитие може да бъде само и единствено музикалният директор на операта – Лучано Ди Мартино. 

Малко като приказка - на антична сцена, с публика, която превишаваше броя на звездите, Пловдив със сигурност обича Opera Open! Сред гостите на фестивала се виждаха университетски преподаватели и ректори, музикални и театрални звезди, но най-хубавото беше, че с всяко следващо изпълнение на Античния, той сякаш се пълни с все повече и повече млади хора. Все пак, човекът, който седеше тихо на първия ред, но светлините на прожекторите нямаше как да пропуснат – Аврам Андреев, един от първите в Пловдивската опера, която е била едва на 10 месеца, когато той се е включил в екипа ѝ. 

Откриването на фестивала, беше и възможност за артистите от операта да съобщят, че след събрани почти 13 000 подписа за Дом на пловдивската опера, подписката вече е внесена в Общината за разглеждане, а ние чакаме с нетърпение да видим резултата. 

Opera Open продължава с пълна сила. До края на юли месец пловдивчани ще могат да видят пъстрата програма, която организаторите са приготвили за летния фестивал.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: [email protected]; [email protected]


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…