На финала няколко минути публиката крещеше „Аригато”

Паулина Гегова

Пловдив очакваше с нетърпение деня, в който Ямато ще пристигнат и ще направят шоу, за каквото само можем да си представяме. Но дори и фантазиите бяха надминати. Снощи момчетата и момичетата от японската група предоставиха на зрителите в зала Колодрума спектакъл, какъвто Пловдив никога не е виждал.

Бандата е основана през 1993г. в град Нара, бившият Ямато, и от тогава са направили над 1500 концерта из целия свят. С първоначална бройка от 10 члена, снощи седем разтърсиха пространството с екзотичните си и крайно пленителни тайко и одайко барабани. Освен тях, музикантите показаха завидни способности на чинели, флейта и традиционно кото.

Хуморът и музикалните скечове не липсваха, като японците се оказаха доста забавни и оригинални. Физическите им качества бяха впечатляващи, а силните им ръце сякаш покоряваха барабаните. Бързината и разновидността, с която свиреха накара зрителите на онемеят. Само можем да си представим колко усилия им е коствало, за да стигнат до това съвършенство.

Като цяло, японската култура винаги е била интересна на останалата част от света. Историите за самураи, династии и гейши са силно разпространени и любопитни и до днес, а снощи те оживяха чрез музика. Почти всички от самите господа поддържат старовремската самурайска опашка, а костюмите им напомняха за отминали времена от управлението на Токугава.

Макар студената зала, артистите запалиха сърцата на зрителите, като някои дори станаха да танцуват на напълно непознатите им ритми. Лекотата, с която скачаха по сцената, надиграваха се и по сладък начин поздравяваха пловдивчани на развален български, непрестанно пораждаше усмивки по устните на присъстващите.

Не пропуснаха да си поиграят и с публиката, като й даваха задачи с пляскане по такт на удара по барабана. А на финала се разрасна цял бис, отреден специално за гостите, отново с ръкопляскания, подскачания и тропане с крака. Пловдивчани с охота се включиха в закачката, като след това няколко минути крещяха „Аригато”.

Това определено беше един от най-екстравагантните и любопитни концерти, организирани в Пловдив през последните години, а ние само можем да се надяваме японците да се върнат отново, защото тези барабани несъмнено ще останат в съзнанието ни.

Снимки: Александър Карамфилов

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: [email protected]; [email protected]


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…