Въргала и компания показаха как един престъпник може да спаси света

Паулина Гегова

Влади Въргала се завърна на сцената! Това е очаквано събитие в театралния свят, защото Въргала е важна фигура в българския развлекателен бизнес. Когато той се появи на големия екран или на прашната сцена, някак си усмивка се заформя по устните ни.

В новата си пиеса „Червената или черната“ се засягат редица проблеми – обществени и душевни, с които се сблъсква един човек по житейския си път. Този път е труден, често губим посока, но ако имаме надежда може и да открием себе си наново. Като прераждане!

И както най-често се случва, прераждането идва в кризисни моменти. Когато сме изправени на ръба на пропастта. Когато се на косъм от това да изгубим всичко. „Червената или черната“ представя на публиката точно такава история по един трагикомичен начин, без да натоварва излишно. Всъщност в пиесата има голяма доза кино влияние. Сюжетът силно напомня американски екшън, модифициран в български вариант. Един шмекер, един престъпник е изправен пред голяма дилема. Попаднал в мазето на сграда, в която е поставена бомба, той трябва да реши дали да се опита да я обезвреди или да се предаде на полицията. Развивайки се последователно в диалог между себе си и вътрешния си глас, той припомня миналото си, това, което го е довело до тук и неправдите, случващи се в нашата държава. Закачките отправени към политическия елит и журналистическата гилдия са изключително забавни и разсмиващи. Напълно обмислено Въргала постави спектакъла снощи в Концертна зала, точно след изборния ден.

И макар залата да има своите проблеми, публиката беше повече от доволна от видяното. Съвместната игра на Владислав Карамфилов с не по-малко добрите актьори Тезджан Ферад – Джани, Георги Иванов и Верислав Димитров – Ферди, беше на ниво. Сблъскват се четири напълно различни един от друг образи, показващи мястото на всеки един в обществото, неговата роля и възприятията му за света, пречупени през собствената си призма.

Въргала не изневерява на идентичния си стил, свикнали да виждаме в „Шменти капели“. Комедийно обречен персонаж, който чрез мошенгия се опитва да оцелее. Мошеник, но с добро сърце – вечният герой на средната класа! Опростеният и в същото време технически изпипан и сложен декор, подчертаваше този хулиган, достатъчно умен, че да покори механизми от висок ранг и в същото време достатъчно несигурен, че да се опове на собствената си интуиция.

Екипът на постановката обеща скоро да се завърнат под тепетата за нова доза смях и разсъждения, когато пловдивската публика ще може да реши червената или черната жица на съзнанието си да среже.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: [email protected]; [email protected]


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…