Стефка Георгиева и Аня Петрова

В горещия край на седмицата ни дойде идеята да си направим един социален експеримент. Спряхме десетина дами по Главната и из Капана и им зададохме този простичък въпрос – как възприемате тялото си?
Дамите в Пловдив ни зарадваха с предимно позитивно мнение. 7 от 10 жени харесват телата си, макар и с малки изключения или дребни детайли, които биха променили. Имаше и дами, които бяха крайно негативни с коментари от рода: „Какво да му харесвам на това тяло?, които крайно контрастираха на усмихнатата русокоса дама, която с радост и усмивка заяви: „Чувствам се страшно добре в тялото си. Не разбирам хората, които не харесват своите.”
Нашата импровизирана анкета разби твърдението на американските учени, че жените не възприемат фигурата си. Ако американките не са уверени в себе си, то пловдивчанките са на другия полюс – ние сме красиви такива, каквито сме.
Нещо особено интересно се забеляза при нашето проучване. Оказва се, че младите дами са много по-критични към себе си, отколкото зрелите жени. Дали заради перфекционизъм или недостатъчен житейски опит, те съдят себе си много по-строго. Не е рядко явлението, при което млади момичета, които изглеждат добре, искат да направят някакви корекции по себе си в името на перфектната фигура. Впечатление направи и дама на средна възраст, която беше излязла с дъщеря си на разходка. Щом ѝ зададохме въпроса, тя рязко отсече, че не се харесва и дори дъщеря ѝ не се била харесвала. Нашето мнение е че майките са тези, които дават пример на дъщерите си и вместо подобни коментари, трябва да застанат гордо пред света и да заявят колко са красиви.
За наша огромна радост, отговорите, които получихме, бяха предимно положителни, с уточнението, че винаги може и по-добре. Едни харесват очите си, други носа, гърдите, луничките или дупето. Определено по-уверените дами не се смущаваха от въпросите, които им задавахме, но нито една не пожела да коментира, коя е най-проблемната и недобре възприета част от тялото. 
Женското тяло е едно от най-красивите неща, сътворени на този свят. То носи белезите на времето красиво. То е смело да се промени и достойно да бъде обичано.В галерията със снимки ще видите няколко от анкетираните дами, които се съгласиха да бъдат заснети от нас, или поне любимите им части от тялото.

1 comment

  • Comment Link EdwardRhic EdwardRhic Авг 20, 2015

    Note: This page contains adverse effects data for cheap zithromax the universal drug felodipine.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: [email protected]; [email protected]


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…