Продължаваме поредицата в Капана с кратки разговори с художници, които участват в 51-те Национални есенни изложби. Представяме ви дебютът във форума Явор Костадинов, както и Мартиан и Юлиян Табакови. 

Явор Костадинов (дебют)- живопис, Балабанова къща, двор:

От Пловдив съм, затова и самият проект и изложбата са някак много важни и специфични за мен. Чувството е особено, защото през гимназиалния ми период съм рисувал в двора на Балабановата къща. Наложи се да я видя в нова светлина и да преценявам как да използвам самите пространства.

С изключение на пейзажите и един-два портрета представям нови работи, правени специално за изложбите. Може да ги разделим на две – серия по-голямо форматни пейзажи и серия от портрети. Пейзажната серия взе превес.

Накратко идеята за пейзажите е свързана с реалността, която ние виждаме и това, което може би го има някъде зад нея, встрани, вплетено, но ние нямаме сетивата да го съзрем.

Напоследък ми се случва да смесвам материали, но основно използвам маслена и акрилна техника върху платно, също и пастел. Не се ограничавам с определена техника, избирам това, което ми е нужно според настоящата работа.

Мартиан Табаков- скулптура, къща Хиндлиян, двор:

Поканата за тези изложби по някакъв начин ме накара да се чувствам признат и се мотивирах. Аз се радвам на селекцията от автори, познавам голяма част от тях и съм уверен, че това е добър подбор, чувствам се добре в компанията.

Специално за темата са правени моите работи. „Отвъд повърхността“ ми пасна, защото в последно време разсъждавам върху това как всеки човек поотделно има своите ограничения и е затворен в някакво пространство. В една от работите си се фокусирам върху самите граници – металната кутия в двора на къща Хиндлиян. Материалите са платове, бърза техника, която ми позволява да правя големи неща, да композирам свободно. Мисля, че платът като материал е чудесен за идеята ми тези фигури да имат излъчването не точно на хора, на животни, а на някакви същества. Търсех и китеници и хич не ми беше лесно (смее се). Всички фигури не са в покой, а в някаква вътрешна борба.

Юлиан Табаков- рисунка, обект, къща Хиндлиян, маза:

В работите, които представям има една игра на думи: „отворено-затворено“, „свобода–затвор“, повърхността е само основа на разсъжденията. Всичко е повърхностно, но ние емоционално го натрупваме и всеки по своему третира всяка повърхност.

На първия етаж представям много стара инсталация от 2000-та година, която е част от моята дипломна работа в Париж. Тук е „Портретът на безличната тълпа“ - проект, който започнах за това събитие, но ще го развивам.  На горния етаж на мазата в къща Хиндлиян представям една фотография, която се казва „Отвъд и в рамките на...“. Това са летящи птици и самият факт, че са в затворено помещение е подтик към самият теб да излезеш навън, когато ги видиш.

Авторите, включени в изданието тази година са: Калоян Илиев - Кокимото- рисунка, обект, Мексиканска къща, зала; Мартин Трифонов- скулптура, Мексиканска къща, двор; Атанас Тотляков- графика, къща Хиндлиян, веранда; Мартиан Табаков- скулптура, къща Хиндлиян, двор; Юлиан Табаков- рисунка, обект, къща Хиндлиян, мааза; Шевкет Сюнмез- живопис, Балабанова къща, първи етаж; Богдан Александров- живопис, Балабанова къща, дълбока зала; Даниел Леков- фотография, Балабанова къща, първи етаж; Моника Роменска- графика, Балабанова къща, сводеста зала; Явор Костадинов- живопис, Балабанова къща, двор.

Още за изложбите вижте ТУК и ТУК
Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…