Без първа награда на конкурса „Добромир Тонев”

Росен Карамфилов с награда за поет студент

За четвърта поредна година в книжарница Хермес се раздадоха наградите от Националния конкурс за поезия „Добромир Тонев”. Тазгодишното издание успя да събере 104 поета от страната , но самата церемония не беше толкова за наградите, колкото за спомена, останал от великия поет. На 15 октомври Добромир трябваше да навърши 59 години, но съдбата не се стича по план, както каза Стойо Вартоломеев, основател на ИК „Хермес”, но и много добър приятел на Тонев. Замисляйки се за начина им на живот преди години, той използва думите на Андрей Германов: „Самоубийствено живеем”. Така трудните години и много мъка погубват част от великите поети на новото време, но пък имената им остават вечни. В стихосбирки, по корици или дори сред конкурси. Вартоломеев пое публично ангажимент по случай петата годишнина на конкурса всички спечелили до сега стихове да бъдат публикувани в малка стихосбирка. Уточни, обаче, че тя няма да е за продан, а за чисто свободен достъп по книжарници и библиотеки, тъй като подобно дело трябва да се разпростира възможно най-далеч.

Късометражният филм на БНТ 2 за Добромир Тонев беше като емоционален предговор на конкурса. Щом прожекцията приключи в залата нямаше останал човек без насълзени очи. Приятели, познати, семейство или поети, чийто идол ги беше наградил с името си- всички се замислиха и явно поплакаха. Поезията е жива и ще остава жива, ако ще да падат камъни от небето, каза Йордан Велчев. Но колкото и да е жива тя нито един от 104-мата поети не успя да грабне първото място. Така конкурсът завърши без голяма награда. Стягайте се за дълъг път или не продължавайте изобщо, посъветва Велчев младите поети.

Призът за поет студент на Филологическия факултет към Пловдивския университет отиде в ръцете на Росен Карамфилов. Наградата на Радио Пловдив пък бе връчена на таланта на Клементина Христова от София. Вечерята и нощувката за двама в Одеон пък отиде при Анелия Черкезова, а ваучерът за екскурзия взе Йордан Пеев от Стара Загора.

Трета награда се връчи на Владислав Христов от Шумен, който за съжаление не успя да бъде сред присъстващите, но стихотворението му, прочетено от актрисата Мария Генчева, бе бурно аплодирано. Поради една или друга причина паричната награда събрана от първо и второ място беше поравно разделена на двете втори места- пловдивчанката Ренета Бакалова и Иван Димитров от София.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…