Изложба, посветена на 110-ата годишнина от рождението на художника Милош Гавазов шокира и обърка софийската публика в галерията на Нов български университет UniArt. На два етажа в пространството са разположени множество творби в различни техники и от различни периоди на малко известния български творец. Откриването на изложбата „Деструктивният позитивизъм на Милош Гавазов“ съвпадна с началото на учебната академична година – 1 октомври.

Богатото разнообразие от техники на художника шокира и изненада софиянци, които не са запознати с творчеството на Гавазов. Наивистични творби, работи с флумастер, текстил и други, портрети на Ван Гог и малко известния близък приятел на Гавазов – физикът Какаве Мандо също бяха неочаквани за повечето зрители. Художникът представя спомени от детството си, приличащи на стари фотографии, но и в същото време – почти без лица, като на сън. Портрети от неговия период на село, илюстрации към приказки и надрисувани страници от списания са също част от творбите в „Деструктивният позитивизъм“.

Според описанието на биографията, което всеки гост на изложбата получава, Милош Гавазов е роден на 15 септември 1908 година в региона на Делиоромана. Той прекарва живота си пътешествайки по света – във Франция, Бурунди – където развива теорията за „деструктивния позитивизъм“, Танзания. Така, до последните си години, когато се откъсва от света и се отделя в скит в Атон като монах. 

Напълно неизвестното име на Гавазов почти скандализира художници, дошли да гледат изложбата. Други просто са останали учудени от съществуването на този творец, прикрит в много мистерия и неяснота.

За голяма част от пловдивската публика Милош Гавазов е известен – той вече се е представял на изложби в галерия SARIEV, на изданията на Ономатопея, както и чрез различни хартиени издания. Саркастичният или хумористичен стил – но винаги добре премислен - на съвременния автор, познат от другите му творби, се усеща и в избраните творби в галерията. Подредените в UniArt картини са част от колекцията на пловдивската галерия L’Union, които са едни от най-големите колекционери на автора.

Изненадите, които Гавазов предлага, всъщност си имат своето обяснение, останало неясно за много от посетителите. Милош Гавазов всъщност е образ, който доскоро никога не е съществувал – но около него е създаден целият този образ на един художник. Негов единствен „откривател“ е Димитър Шопов, който в едно свое интервю казва, че Гавазов може би вече не е сред живите – но, всъщност, той не е и сред родените. Така не е много ясно кога твори, къде твори, какво изобщо твори.

Все пак съвременното изкуство, което Гавазов показва, е на съвсем друго ниво от повечето творби, които формират днешната сцена. Макар и пропити с много смисъл, неговите картини са достъпни за всеки. Иронията, която Гавазов използва, за да задава въпроси за имиджа на художниците, преди или след тяхната смърт, за институциите, музеи и галерии, и, разбира се, за мистерията около тяхната реална личност или среда, никога не е повърхностна. Творбите са на множество нива, както самото им представяне и сюжет, така и техниката, която се използва, която понякога е напълно наивистична – като флумастери или пък рисунки на Paint. Целта на всичко това понякога е да те разсмее, понякога да се замислиш, понякога и двете – но никога не да представи изкуството като нещо недостъпно и елитарно. Всеки е поканен и може да почувства и усети творчеството и да сподели емоциите, предложени му в галерийното пространство. Объркани остават само тези, за които изкуството може да бъде единствено недостъпно и елитарно.

 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…