Славена Шекерлетова

В рамките на фестивала Младият Пловдив чете се състоя среща с учители, психолози, библиотекари, посветена на работещите инструменти за развитие на читателската интелигентност у децата. Лекторът Валентина Стоева е с дългогодишен опит в насърчаване на детското четене и докторант по “Теория на четенето” в СУ “Св. Климент Охридски”. Тя посочи, че голяма роля за приучаване на децата към самостоятелно четене имат родителите, учителите още от детската градина и не на последно място доброто функциониране на училищните библиотеки.

Вал Стоева: „В този половин ден опитахме да очертаем какви са предизвикателствата пред четенето в наши дни, какви са митовете и каква е матрицата, в която живеем и как всъщност можем лесно да помогнем на децата да усвоят изключително сложни умения да четат самостоятелно. От една страна е много важно да съзнаваме, че любовта към книгите и желанитео да се научиш да четеш самостоятелно не започват от училище. Тук топката е в полето на родителите, още преди раждането, след тях идва ролята на учителите в детската градина, които, ако намерят съмишленици, от една страна родителите, от друга страна самите те да са активни читатели и да четат на глас пред децата – това е предпоставка да се подготвят добри бъдещи читатели. Важна е ролята на училищните библиотеки. Притеснително е, че у нас се закриват училищни библиотеки, както и липсата на добър фонд или на библиотекар. Децата прекарват цял ден в училище и за тях е много по-удобно да ходят там, отколкото в градските. Ако училищните библиотеки работят добре и учителите са в синхрон с тях, нещата се случват по различен начин.

Дадохме идеи и добри практики как може да променим тази леко тревожна и донякъде черна картина по отношение на грамотността и четенето на българските деца. Вярвам, че всички, които присъстваха ще отнесат по нещо в класната си стая или в групата си в детската градина. Например, могат да участват в наградата „Бисерче вълшебно“, да си направят игра по 6-те мислещи шапки на Едуард Де Боно, което беше предложено от учителката Мария Петрова.

Важна част от срещата беше представянето на книгата „Хуманитарният дух“, изготвена от Хуманитарната гимназия в Пловдив. Вярвам, че на тази книга трябва да обърнем всички внимание, и както колегите казаха, литературата не може да бъде противопоставена на науката и хуманитарните специалности. Когато всичко е в синхорн и има симбиоза, по-лесно се върви напред с грамотни и щастливи възрастни. Не се ли стремим всички към това?

А интелигентният читател е този, който има добра грамотност за четене, който може да разбира и оценява прочетеното, да го използва за собствените си цели да развива личността си и да допринася за обществото.

Събитието се организира от Пловдив чете и Фондация „Детски книги“ заедно с Народна библиотека „Иван Вазов“.

1 comment

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…