Славена Шекерлетова

Още около 1000 лв е нужно да съберат учениците от Френската гимназия "Антоан дьо Сент Екзюпери", за да обновят библиотеката в училището

Изкласилите гимназисти предават щафетата на по-малките да продължат с традицията на Литературния клуб и срещите с писатели

Една от целите на дългогодишната инициатива Младият Пловдив чете е да среща ученици със съвременни български писатели, преводачи, илюстратори. Като особено активен участник през годините се утвърди Френската езикова гимназия, където по време на фестивала почти всеки месец гостуват писатели. В училището има и литературен клуб и преди срещите учениците четат книгите на авторите, които очакват, подготвят се с въпроси. Всяка една среща преминава с тяхното активно участие и продължава поне около час. Литературните разговори със съвременни автрои се провеждат в училищната библиотека, която е любимо място за тийнейджърите. В нея има много книги, мястото е приятно, но те са решили, че искат да го направя още по-уютно и да съберат пари, за да обогатят фонда. С такова благотворително събитие за библиотеката започна тазгодишното издание на Младият Пловдив чете, в което се включи писателят Росен Карамфилов. През деня той беше гост във Френската гимназия, а вечерта се състоя четене в пловдивско заведение с цел събиране на средства. Събраната сума беше твърде малка, но учениците не се отказват от идеята си да обновят библиотеката.

Стефани Исакова от 11 клас: „Ходя много често в библиотеката, това е едно от любимите ми места в гимназията. Посещаваме клубове по литература, подготвяме се за авторските срещи, които ни предстоят, за да може да имаме въпроси към авторите. Повечето книги, които взимаме са свързани с автори, които изучаваме. Имаме и книги на съвременници в библиотеката, но не са достатъчно. Точно затова правим събитието, защото искаме да имаме повече книги и да обновим самото помещение, да пребоядисаме, да направим по-свежо мястото и да е по-представително, приветливо. Нужни са около 1500 лева, събрани са 600 лв. Бих искала да има в библиотеката повече чуждестранна литература, нямаме много автори от Америка, и все пак сме Френска гимназия и може да се обогати с още френски книги“.

Стефани Стефанова от 19 клас: „Почти всеки ден съм в библиотеката, защото главното, което правя е да чета и взимам много книги. Искам да има по-голямо разнообразие от книги и когато вляза там да се чувствам на място с повече истории, отколкото има сега. От съвременните писатели харесвам Димана Йорданова, Лилия Йовнова, Иван Ланджев и други. Те са били при нас. Имаме техни книги, но мисля, че може да се добавят още автори. Срещите с писатели ме радват с това, че можем да обсъдим с автора какво мисли той по някои въпроси, които ни вълн уват, както и за това какво стои зад книгата, историята, стиховете, разказите“.

Ивет Иванова от 12 клас: „Искам мястото да стане по-уютно, за да могат учениците да идват по-често, да си пишат домашните там, да почувстват библиотеката като дом. Всяка седмица ходя поне два пъти, посещавам клубове и винаги отивам, когато ми трябва някоя книга. От съвременните писатели харесвам Димана Йорданова, Георги Господинов и др. Много бих искала в библиотеката да имаме книгите на Елин Рахнев и той да гостува в нашия литературен клуб. Иначе ние си имаме много книги, които обичам и държа да са там“.

Стефани Исакова: „Любимите ми съвременни писатели са Иван Ланджев, Димана Йорданова, Георги Господинов, Петър Чухов и още много, които са ни гостували, като Палми Ранчев и Росен Карамфилов. Литературните срещи ни дават изключително много, тъй като се срещаме с нови хора, имаме контакт в училището с по-големите и по-малките от нас и има приемственост. Ние сега ще предадем щафетата, по-малките да продължат събитията и авторските срещи“.

Росен Карамфилов по време на събитието вечерта подчерта, че пътува от София, за да подкрепи учениците и че при все по-безумните и безсмислени цели, които си поставят хората днес, тяхната цел да обогатят библиотеката си с книги и да освежат вида ѝ силно го е трогнала. Той чете от своите книги „Въпреки бурите“ и „Церебрална поезия“. Чухме и гледахме клипа на първата му песен от новосъздадената от него група „Erase the Poems”. В групата участват още Димитър Пишев (китара и беквокали), Ангел Проданов (пиано) и Иван Бошев (микс и мастеринг). Първата им песен е „Crawling“, кавър на известната песен на „Линкин Парк“. Това е изпълнение, което е посветено на всички, които имат нужда от помощ, за да се справят с депресията и желанието за самоубийство, обясни още Росен Карамфилов. Първият официален клип може да се види ТУК


Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…