Спасителният център на „Зелени Балкани“ в момента лекува над 50 пациенти – птици и животни

Д-р Стефка Димитрова: „При нас пристигат пациенти почти от всяка точка на България, като основно приемаме птици и дребни бозайници, понякога влечуги“

Спасителният център на „Зелени Балкани“ в Стара Загора  е единствената в България специализирана болница за лечение, рехабилитация и връщане в природата на пострадали диви животни. Там работят ветеринарни лекари, биолози, еколози, доброволци и други специалисти. За 2019 година от центъра са изписани почти 2000 пациенти. Много е вероятно и тази година този брой спасени птици и животни да е същият или дори повече, тъй като до сега през лечение са преминали 1000 животинки. За работата на центъра, разговарям със Стефка Димитрова – ветеринарен лекар. 

Какви сигнали получавате от началото на пролетта тази година и какви животни и птици са пристигали при вас, както и от кои райони на България?   

С началото на пролетта започват най-вече сигналите за ранени щъркели - паднали, изтощени след миграцията също така и за други мигриращи видове птици. Други сигнали, които получаваме са за излезли на пътя таралежи и костенурки и появили се такива в дворове на частни къщи. Впоследствие започват сигналите за паднали малки пойни птички, щъркели, паднали гнезда при бури, намерени малки сови, паднали от гнезда и доста други подобни сигнали.

При нас пристигат пациенти почти от всяка точка на България, като основно приемаме птици и дребни бозайници, понякога влечуги.

Пристигали са птици като големи синигери, лястовички от различни подвидове, ливадни и тръстикови блатари , горски ушати сови, горски улулици , кукумявки, керкенези и други най-различни видове птици. Също така таралежи, катерички  и костенурки.

В момента колко животни и птици са на лечение в Спасителния център и с какви проблеми?   

В момента на лечение в Спасителния център са поне около 50 пациенти, като не мога да кажа точна бройка, тя расте всеки ден. Основно идват паднали малки от гнезда при птиците с фрактури на крилата и краката, както и с други проблеми. За щастие понякога идват и такива, които са само за доотглеждане.  От бозайниците има таралежи, претърпели сблъсък с автомобил,  малки, чиято майка е убита или изчезнала. Също така катерички, чиято хралупа е била на дърво, което е било отсечено. 

Малките птички, лястовичките, често падат от гнездата си, или дори и не нарочно се случва някой да събори тяхното гнездо, с какво са важни те за природата, защо е добре да се опита да се спасят?  

Да, така е много често по това време на годината се случва хората да намерят паднали малки птички, поради различна причина. Голяма част от малките пойни птички включително лястовичките се хранят с насекоми, с което унищожават една голяма част от вредните летящи насекоми. Тъй като тези птички са изключително полезни точно с вида на храната, която приемат, е добре да се опитаме да спасим колкото може повече от тях.

А как е най-удачно да реагират хората, ако намерят животно или птица в лошо състояние? 

Всеки път когато хората попаднат на птица или животно в лошо състояние е добре най-напред  да се свържат със съответната регионална инспекция по околна среда и води (РИОСВ) на областта. Те разполагат с експерти, които да преценят дали  е необходимо птицата да бъде пренасочена към Спасителния център за диви животни. Регионалните инспекции разполагат със зелен телефон, на който приемат сигнали, именно за такива случаи. В случай , че не успеят да се свържат с РИОСВ могат да открият телефоните на Спасителния център за диви животни-„Зелени Балкани“ на нашата страница в интернет.

От кога сте ветеринарен лекар и защо избрахте тази професия? 

Ветеринарен лекар съм от четири години и половина. Въпрос с може би банален отговор. От детството си съм свикнала с животните на село и си мислех какво ли е ако можеш да научиш повече как да им помогнеш, ако са ранени или имат някакъв друг проблем. Обичам животните, всяко от тях е уникално и има своето място в природата.

Кое е било най-голямото ви предизвикателство досега като ветеринар и бихте ли ни разказали някоя история с щастлив край? 

Всеки един случай си е предизвикателство, може да е една фрактура на крило, но винаги има нещо, което е различно и трябва да измислиш най-добрия вариант как и какво да направиш, за да бъде най-доброто за птицата. В тази връзка не бих казала, че мога да определя някой случай като най-голямо предизвикателство, защото всички са едно голямо предизвикателство. Въпреки това се сещам за един случай от миналата година, който бих казала, беше единствен по рода си. Отнася се за речна рибарка погълнала рибарска кукичка, вероятно с някоя рибка. По този начин кукичката беше останала в стомаха и се налагаше оперативно да бъде извадена. До този момент не ми се беше налагало да извършвам такъв тип операция на птица, и то с такива малки размери. Това беше едно интересно предизвикателство, което завърши с успешна операция. Птицата имаше и пера за израстване и се възстановяваше във волиера в посетителската част, която е напълно отворена отгоре. По този начин птицата, когато се почувства готова можеше да си отлети, което се и случи. Така, това беше едно предизвикателство с щастлив край.

Какво може да се види в посетителския център на Зелени Балкани? 

Посетителският център е място, в което хората могат да видят разнообразие от диви птици. Такива са различни видове грабливи птици, включващи орли и мишелови, соколи, сови,  също така и разнообразие от водоплаващи птици. За съжаление това разнообразие се е появило всяко със своята си трагична история. При посещение в центъра колегите от посетителската част могат да разкажат за всеки вид и неговите особености, а също и историята на дадената птица, как и защо е попаднала при нас.

Има ли вероятност да се разкрият и спасителни центрове за диви животни на други места в България, тъй като, ако не греша, вие сте единственият? 

За съжаление на този въпрос, не мога да дам отговор. Мога да кажа, че поддържането и дейността на един такъв център изисква много работа, отдаденост и желание от страна на екипа.

 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…