Таня Йорданова

Играта на думи и хайку момента представи Владислав Христов по време на първата за тази година творческа работилница на Литературния фестивал Пловдив чете.

Творческа работилница за писане на хайку събра участници от всички възрасти – ученици, работещи, студенти.  Те измислиха прекрасни хайку по две зададени теми с ментор Владислав Христов. Той откри пространството със споделянето, че от двадесет и две години пише хайку.

Владислав Христов уточни, че идеята на срещата е, да се запознаят участниците с историята на хайку, правилата за писане, различни техники и да създадат собствено хайку. Хайджинът въведе в историята на хайку, като разказа, че възниква като мисловна практика през 17 в. и е израз на източния поглед към света, израз на дзен философията. Хайку, като японско изкуство излиза още в началото на миналия век от Япония и се разпространява. Най-известните японски хайджини са Башо, Бусон и Исса.

Владислав Христов описа спецификата на хайку, като най-кратката литературна форма, която предоставя код, който читателят ползва, за да улови нейния смисъл. Хайджинът разшифрова едно от най-известните хайку на Башо, за разберат участниците, че се съдържа хайку момент.  

„Старо езеро,
жабешки скок.
Пльок“

„Звучи, като нещо съвсем обикновено, но ако искаме да го разшифроваме, трябва да осъзнаем, че жабата не скача само механично във водата, тя скача в звука, който издава водата. Идеята на Башо е, да разкрие визуалната картина и звука. Така че хайку е поезия на двусмислията, на двойнствената природа. “

Владислав Христов представи правилата на писане, уточни, че всяко хайку съдържа фраза и фрагмент. Във втората част на работилницата менторът постави задача всеки участник да напише четири хайку.

Накрая той препоръча книгата „Основи на хайку“ от Джейн Райкхълд и Алексей Андреев, издателска група Агата – А, която може да е полезна за всеки, който се интересува от писане на хайку.

Владислав Христов е журналист и фотограф, автор на художествена проза, поезия, публицистика. Носител е на множество отличия от български и международни конкурси за хайку.

Събитието се реализира с подкрепата на Община Пловдив и е част от Календара на културните събития на град Пловдив за 2023 г.

Следете за предстоящи творчески работилници с вход свободен тук: www.plovdivchete.com

134 comments

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: [email protected]; [email protected]


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…