Без големи претенции и изискани блюда, тези ресторанти превзеха сърцата на чревоугодниците

В сърцето на Пловдив, в новия арт квартал на града- Капана, се крият неподозирани за мнозина, но любими на още толкова, екзотични кътчета за хапване. Храненето е издигнато в култ и специален ритуал от не един и двама ценители на кулинарията. Затова ние ще ви запознаем с едни от най-интересните местенца, които с удоволствие бихте пробвали, а след това със сигурност и бихте се върнали за още.

Точно срещу Халите, се издига скромният и без големи претенции ресторант Паша. Както се досещате от името му, това е заведение, предлагащо турска кухня. До скоро ресторантът разполагаше с два етажа, но от около месец вече и третият етаж е на разположение на клиентите. В Паша няма да откриете изискани блюда като в някой скъпарски ресторант, но това не е концепцията на собствениците. Те залагат на няколко вида готвени ястия, супи, салати и скара. Менюто се приготвя от турци, за които, както добре знаем, храненето е част от екзотичната им за нас култура. Ароматът на  топлите и пресни манджички се усеща още преди да прекрачиш прага на заведението. Тях може да избирате директно от витрината, а за скарата, която включва любимите на всички, кюфтенца, различни видове шишове, неизменните за съседите ни кебапи, може да се обърнете към специалистите по тази част, които се занимават само с това. А ако сте любители на пилешките крилца, задължително, отивайки в Паша, си поръчайте една порция. Уточняваме една, защото чинията, която ще сервират пред вас, спокойно би могла да е дажбата на едно четиричленно семейство в по-бедните райони. Крилцата, изпечени на скара са придружени от домат и чушки, метнати на същия уред, а отстрани компания им прави шарен пилаф. Гозбите, които се приготвят там всеки ден, са най-разнообразни. Пилешка кавърма, патладжан кебап с телешко, агнешко, долма с тиквички, са само част от сготвената храна, която свършва мигновено. Задължително е да опитате и супата от червена леща, която си е типична за ориента, както и оризовата. Хлябът към гозбите е безплатен, но най-голямото му предимство не е това, а неговият вкус.

Не са пренебрегнати и хората, които обичат да си хапват от турските тестени храни -искендер кебап, лахмаджун и дюнер.

Е, ако искате накрая и да се подсладите с нещо, как по-добре от един сутляш, придружен с автентичен турски чай, който ще улесни храносмилането. Не бива да се пренебрегва и фактът, че за цялото това пътуване из дебрите на турската кухня, имаща слава из цял свят, не ще се наложи да плащате тонове лири. За обяд, състоящ се от две супи и две основни, а защо не и една чобан салатка, която да разделите с другарчето си, няма да оставите повече от 15 лева.

Целия текст можете да прочетете в Под Тепето

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…