Почивка и работа едновременно в прекрасните Родопи предлага Office in the woods

Паулина Гегова

Живеем във времена на забързаност и постоянно натоварване. Глобализацията покорява света все повече и на обществото в един момент му идва нанагорнище. Все по-малко време отделяме за собственото си здраве, почивка и душевна хармония. Все по-отдадени сме на професионалното развитие, а в държава като нашата, която разполага с едни от най-добрите кадри в компютърните технологии, тази сфера се разширява и завзема пазара. Голяма част от гражданите работят на компютри, в което има хляб, но също така има и негативна страна – застояване, болки в очите, натоварване на мозъка. Тането от Чепеларе и Поли от София са открили начин, чрез който подобен вид професионалисти да могат да разпуснат, презаредят и в същото време работят. Идеята се нарича „Офис в гората” и обхваща трите туристически дестинации – Чепеларе, Пампорово и Мечи чал. В тях могат да отидат екипи от различни офиси от страната за колкото дена си пожелаят, за да работят и почиват едновременно.

Поли и Тането се запознават по време на работа във фирма в София. Сродните души се превръщат в нещо повече от колеги. Превръщат се в семейство, което в един момент се преселва в Чепеларе, за да избяга от навалицата и стреса на столицата. Това решение идва през 2009-та, когато са си взели отпуска и са отишли на вила в Мечи чал. Макар и на почивка, се е наложило да прекарват половината ден в бачкане от лаптопите си. Когато най-после се местят в Чепеларе, осъзнават, че могат да развият проект, който да предоставя възможността на фрилансъри и всякакви IT и дигитални специалисти да съчетаят двете неща. Организират две състезания наречени „Чепелареада” - едно през лятото и едно през зимата. През зимния сезон се набляга на ски и сноуборд, а лятото на колоездене, всякакви спортни, музикални и артистични мероприятия. През 2012-та се появява Start up weekend. Девет месеца по-късно продуктът е готов, за когото не са търсили външно финансиране. Осъзнават, че в планинският туризъм има много потенциал. Наричат го „Планинско рестартиране” и изграждат бранд „Чепеларе – зеленото сърце на България”, като го развиват в три насоки – природа, спорт и натурална храна. През 1910 г. в Чепеларе е построен санаториум за болни от туберкулоза, там се помещава и най-големият в света завод за ски. В един момент правят лагер, който обединява сграда, която се използва за офис с достатъчно бърз интернет, заедно със спортните и музикални събития. Кръщават лагера „Лаптопаджииски”. Той предоставя на гостите прохлада, презареждане и знания. Опитват се да създават преживявания за петте сетива, както и за шестото чувство, защото Родопа планина е мистична, тайнствена и невероятно красива. Посетителите си почиват и се вдъхновяват докато работят. Правят се разходки за здраве, изгледи, кръжоци с различни занаяти и типична родопска кухня, семейни изживявания. Предлага се настаняване в едно от трите местонахождения, по избор на екипа, в народна среда, с гостоприемни домакини, които се грижат за нуждите му. За в бъдеще диапазонът може и да обхване още прекрасни селца в покрайнините, както и да се съчетават с популярните събития като Роженския събор и други подобни.

Тази година лагерът ще трае пет седмици, от 18-ти юли до 21-ви август. Записването става на http://coworkation.4epelare.com/

 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: [email protected]; [email protected]


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…