На този ден през 1374 г. умира великият италиански поет, хуманист, учен и дипломат Франческо Петрарка. Сонетите му оставят видна следа в света на литературата, влизайки в учебните планове на училищата в много държави. Смята се за един от основателите на Ренесанса, което изстрелва цивилизацията в напълно различна от до тогава познатата насока. Като посланик на папата, Петрарка обикаля из цяла Европа, като събира и реставрира ръкописи на древни автори. Поради професията му в Римокатолическата църква, така и не се жени, но има две деца. Той умира един ден преди да навърши 70 години. Смъртта го среща докато работи над жизнеописанието на Цезар. Така, великият поет умира с перо в ръка. Достойна смърт за такъв ум. 

Предоставяме ви 10 негови мисли, които са преобърнали много съдби, защото по време на Ренесанса мисълта и хуманизмът са били основен двигател на обществото, тъкмо излезнало от тъмните години на Средновековието. 

"Ние обичаме живота не само защото сме свикнали да живеем, но и защото сме свикнали да обичаме. Винаги има малко лудост в любовта, но и разум в лудостта."

"Книгите правят от едни учени, а от други – луди."

"Човек няма по-голям враг от самия себе си."

"Прекият път към богатството е против нашите копнежи."

"Нищо не тежи повече от перото, но и нищо не носи по-голямо удоволствие."

"Жестоко е сред бурени да бъдеш цвете!"

"Всеки, който желае да излезе от общото стадо, става обществен враг. Защо, моля кажете?"

"Истински благородния човек не се ражда с велика душа, но прави сам себе си толкова великолепен със делата си."

"В безплодните поля - далече от тълпата - аз крача бавно сам, в мисли потопен, и зорко бдя, готов да бягам ужасен, съгледам ли следи от стъпки по земята."

"Смъртта е сънят, който прекъсва нашите сънища."

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: [email protected]; [email protected]


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…