Дванадесетата пловдивска НОЩ посрещна над 40 000 души за двете фестивални вечери под тепетата

Културната карта на НОЩ/Пловдив, 2016 тази година предложи над 140 събития на 70 локации в града. Наред с традиционните вече програми „Музеи и Галерии“, „Култура и Клуб“, „Град и Публични пространства“ и „Малката Нощ“, фестивалът представи и специалната програма „Отворени изкуства“. Чрез нея фондацията, като базов организатор на фестивала и с помощта на своите верни партньори, се затвърди като продуцент и копродуцент на съдържание. В своята същност „Отворени изкуства“ е мултижанрова програма подготвена от професионалисти – куратори, селекционери и експерти в различните жанрове, която продължава визията на фондацията да търси, да експериментира и да надскача границите на традиционните форми и разбирания за изкуство.

НОЩта може да се похвали с разнолико международно участие, като през 2016 г. приветства свои специални гости от Франция, Корея, Австрия, Германия, Израел, САЩ, Италия и Холандия.  

И тази година, чрез вече традиционния фонд „Специални проекти“, заедно с Община Пловдив и  фондация „Америка за България“  успяхме да подкрепим 31 участници, в създаването на специално съдържание за фестивала.

Акценти в НОЩта на 23-ти бяха няколко ключови локации, които официално се откриха в присъствието на артисти, организатори и, разбира се, публиката. „Цветът на Космоса“ представи по деликатен начин версии за историята на кино Космос в присъствието на автора Максим Бондю, куратора Емил Урумов и партньорите на проекта от  Френски институт България . FLUCA -  Австрийският културен павилион заблестя и постави началото на новото пространство за изкуство в сърцето на Пловдив, отново в присъствието на артисти от Австрия, куратора Урсула Пробст и г-н Томас Щьолцл от  Австрийско Посолство София. НОЩта беше и кино благодарение на  Посолството на САЩ  в България. Селекцията на Майя Виткова и специалните гости от Американския филмов институт събраха в интимна обстановка хората с афинитет към късометражните филми.

На 24-ти едни от най-новите формати във фестивала – „Актьори срещу поети“ и „15 минути слава“, събраха завидна аудитория. На особен интерес се радваха и интерактивните проекти от Creative Media Lab, които бяха представени от куратора Петко Танчев и специалния гост от Израел – Барак Корен в присъствието на посланика на Израел н.пр. г-жа Ирит Лилиан и приятелите на Нощта от ОЕ „Шалом-Пловдив“. Проектът е нов модул в програмата на НОЩта и показа връзката между изкуството и новите технологии, поднасяйки ги в интересен и достъпен за аудиторията формат с живи интеракции и презентации. Прожекцията на „Хамлет“, част от глобалната програма „Шекспир е жив”, организирана с помощта на  British Council , вълнуваше зрителите в киносалона „Лъки Синема“. Небет тебе осветяваше НОЩта с проекта на Център за неформално образование и културна дейност АЛОС - Рисуване със светлина.  Театър АТОМ  заедно с корейските си колеги от UNIT 828384 впечатлиха зрителите със спектакъла Common Ground -  съвременен танц в пространството на Малката Базилика, както и със специално си танцово изпълнение в колаборация с Барак Корен в залата на Военния клуб като част от програмата на Creative Media Lab на 25 септември. 

Тази година с радост работихме отново с екипа на студио  PUNKT , които създадоха прекрасна визуалната идентичност за фестивала. НОЩта  беше чута и широко разгласена – в национални телевизии и радио канали; онлайн и офлайн в десетки статии и интервюта. Ангажирахме над 230 000 души в социалните мрежи и достигнахме до аудитория от над 800 000 души.

Голяма роля за популяризирането на програмата и артистите изигра и специалната медия на фестивала –  блогът на НОЩта . Екипът на блога изготви 42 публикации и ни срещна с общо близо 60 събеседници от България, Австрия, САЩ, Южна Кореа, Израел, Англия и Холандия. Най-гледаните видео материали от блога достигнаха 10 000 преглеждания и над 30 споделяния в социалните мрежи.

Тази година НОЩта порасна и като екип – с над 80 доброволци, 21 стажанти във фото екипа, 9 стажанти в блог екипа, 7 стажанти координация, които с неуморни сили, желание и отдаденост ни помогнаха да организираме най-голямото културно събитие.

И тази година в желанието си да улесним многохилядната публика в ориентацията и избора на събития,  успешно развихме заедно с   Mentor Mate мобилното приложение на фестивала – night.bg.  Приложението бе обновено и подобрено, като от него се възползваха около 2 000 души. Потребителите на iOS се утроиха в сравнение с миналата година, а тези на операционна система Android се увеличиха с 30%. 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: [email protected]; [email protected]


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…