Тази година се записаха 153-ма ученика във всички предложени програми

Първите пет учебни години (2011 - 2016) завършиха общо 781 ученика, а събитията на Академията са достигнали до над 100 000 души

Програмите на Модерна академия „Синдикат” са специално изготвени за проекта и обхващат теми на съвременното изкуство, мислене, общуване, философи, дизайн. Обучението е интерактивно – с много видео материал, уъркшопове, практически занимания, тренинги и игри. Програмите надграждат знанията и уменията, получавани в училище. Няма познатите от училище цифрови оценки. В преподаването се използват съвременни методи, в които е заложена свободата, творчеството и личната мотивация на ученика. В края на учебния период всеки ученик защитава личен или групов проект по съответната програма. Всеки завършил ученик получава специално Удостоверение. Възможно е издаване на препоръка и/или уверение на български и друг език, което да послужи пред българските и чуждестранни университети или други организации. Учениците попадат в среда на приятели и съмишленици, включват се активно в културния живот на града, участват като доброволци в различни културни събития на Пловдив. 

Тази година "Синдикат" стартира две нови дейности - Младежки форум "Синдикат: Пространство Култура" и  доброволчески клуб  с работно име "Ambasada" (посланици на Пловдив). 

Новият Младежки форум "Синдикат: Пространство Култура" е планиран за началото на м. май и на него публично ще се представят проекти, презентации, игри, групови и индивидуални разработки на учениците. Форумът ще бъде организиран и проведен на знаково публично място за Пловдив като Капана, Градската градина, Одеона или Драматичния театър и по този начин ще се даде възможност на учениците, техните съученици, приятели и родители, пловдивската общественост, да покажат и споделят резултатите от обучението чрез изложба, презентации, творчески есета, игри, свързани с различни културни, философски и мисловни теми. Форумът ще бъде предаван чрез стрийминг в специален он-лайн канал, а също така ще бъде заснет и публикуван в youtube канала на "Синдикат". 

Другата нова инициатива - доброволческият клуб "Ambasada", ще обедини гражданските усилия на членове на Модерна академия „Синдикат”. Идеята е те да популяризират и подпомагат културните събития на града, да представят Пловдив като културен феномен сред гражданите на България и света. Инициативата ще включи активно и бивши ученици на "Синдикат" с техните знания, придобити в университетите в България и чужбина. Ще се занимаваме с различни теми като Арт-мениджмънт, PR, събитиен мениджмънт (Еvent-management), работа със заинтересовани страни, доброволчество. Ще използваме активно хора, организиращи събития от културния календар на Пловдив, които да предадат своя опит. Членовете на клуба ще работят активно за организирането, популяризирането и провеждането на събитията от календара на Община Пловдив и общинска фондация "Пловдив 2019".

Тази година, освен часовете и заниманията, са предвидени отново публични лекции във всяка една програма с известни български творци и изследователи. 

Модерна академия на изкуствата „Синдикат”  e безплатно обучение за ученици от 8-ми до 12-ти клас в програмите „Модерни методи на мислене и общуване”, „Литература на ХХ век”, „Модерна музика”, „Екранни изкуства”,  „Визуални изкуства на ХХ век”, „Графичен дизайн”, „Творческо писане” и „Практики на съвременната философия”.  Преподаватели са Лили Русковска и Анета Русковска, гл. ас. д-р Младен Влашки, Цанко Чавдаров, журналистът Евгений Тодоров, доц. д-р Галина Лардева,  Софрони Върбев - преподавател в НБУ и Йоханнес Артинян - художник и web master, писателите Александър Секулов и д-р Антон Баев, гл. ас. д-р Евелина Иванова-Варджийска.

Откриването на учебната година ще се състои на 16-ти октомври от 11:00 часа в Голяма зала на Общински съвет Пловдив 

1 comment

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: [email protected]; [email protected]


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…