Свалиха лющещият се пласт боя от сградата

Изграждат вътрешен санитарен възел

Стефка Георгиева

Централна ЖП гара Пловдив съвсем скоро ще заблести като диамант. Ремонтът на паметника на културата започна преди няколко месеца, а дейностите по сградата не спират дори в студа. Вече е свален най-горният пласт боя, който се лющеше и създаваше неугледен вид. Цялата гара в момента е оградена от метални скелета, като подготовка за предстоящите дейности, които включват както цялостен ремонт, така и реставрация на красивите елементи по нейната фасада.

От няколко дни насам, Първи коловоз не се ползва, тъй като там също е поставено скеле. Влаковете, пристигащи от Варна, Бургас и Истанбул спират на други коловози. Пътниците, обаче, никак не са смутени, тъй като всички хора, с които разговаряхме, са особено обнадеждени и развълнувани от обновяването на гарата.

Една от допълнителните постройки, в западната част на гарата, беше съборена. Външните тоалетни също ще спрат да функционират съвсем скоро, тъй като в момента се изгражда нов санитарен възел под самия покрив на сградата, където преди се простираше едно от кафенетата.

Дълго чаканите ескалатори, обаче, все още не функционират. Макар че те трябваше да бъдат пуснати в експлоатация през февруари миналата година, това така и не се случи. Старта на съоръжението уж беше отложени за април, но 11 месеца по-късно, те все още не функционират.

Към момента, пространствата в самата сграда са студени и чакащите едва се стоплят, но ремонтът предвижда климатизация на чакалните, подмяна на старата дограма и ще се подмени цялата ел. инсталация. Пространствата за персонала на БДЖ също ще бъдат ремонтирани. Освен това ще бъде ремонтиран целият покрив на сградата, заради течове.

 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: [email protected]; [email protected]


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…