Кукления театър на Пловдив празнува своя 70-годишен юбилей с портокалов привкус

Мишки са изяли куклите за премиерното представление на театъра

Стефка Георгиева

Оранжево морето, оранжево небето, оранжев е и Кукленият театър днес. Той чества своят 70-годишен юбилей, който ще бъде отпразнуван официално днес, точно в 19:00 часа. На тържеството ще присъстват настоящи актьори и състав на една от най-старите културни институции в града под тепета. Освен хората, които към днешна дата се трудят усърдно, за да представят спектакли за малки и големи, над 40 ще бъдат посетителите от близкото и далечно минало на театъра, все хора, които са оставили душата си в него.

Само преди броени минути директорът на Държавен куклен театър Пловдив, Виктор Бойчев, заедно с част от екипа си, а имено Никола Вандов и Катерина Георгиева, представиха и портокаловия привккус на празничното събитие. Това е книга, която събира в себе си историята на театъра от създаването му до края на миналата година. Вандов и Георгиева заявиха, че това е било истинско приключение. Много трудно беше съставянето на тази книга, заяви Вандов, и допълни още, че това е едно истинско приключение, в което случайно е въвлякъл и Катерина Георгиева. Тя, от своя страна, сподели, че първите няколко месеца, през които са се ровили из архивите на театъра и са търсили публикации в стари вестници, са били истинско ужас. Едва година по-късно, когато видях книгата, разбрах, че от усилията ни е имало смисъл, сподели Катерина. 

Директорът на театъра разказа и интересна история около премиерата на първото представление, състояло се на 7-ми януари 1947 година. Спектакълът „Най-голямата награда“ е бил плануван да се появи на сцена месец по-рано, но мишки изяли куклите и се наложило премиерата да бъде отложена, докато не се направят нови.

Какво ни очаква тази вечер, никой не знае. Ясно е само, че Лео Капон през няколко минути ще показва нещо ново и различно. Пълна изненада ще бъде за всички ни, заявиха представителите на Кукления театър. Те допълниха още, че места за тазвечерншният празничен спектакъл няма, а ние им пожелаваме да продължават да  творят, да бъдат вдъхновени и все така да продължават да препълват залите си!

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: [email protected]; [email protected]


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…