Eвропейската забележителност ще привлича хиляди туристи и ще е готова навреме за  Европейска столица на културата през 2019

Най-голямата благотворителна организация в България представи новата си визия на първия по рода си форум с представители на всички проекти, подпомогнати през годините

„Време е да бъдем шумни и горди. Идват промени в нашата общност. Ще работим заедно, за да съберем парчетата от пъзела за по-добра България. Досега фондацията работеше тихо, като създаваше условия за хората с визия. От днес повече няма да бъдем толкова тихи. Вече ще празнуваме успехите и ще ви подкрепяме не само с финансиране, но и като ви свързваме помежду ви и огласяваме широко постиженията ви.“ С тези думи се обърна към участниците в първия по рода си форум на Фондацията, на който се срещнаха представители на всички проекти, подпомогнати през годините от  „Америка за България“, Нанси Шилър - президентът и главен изпълнителен директор на организацията.

Събитието цели създаването на мрежа от хора, ангажирани и заинтересовани от развитието на България в различните сектори. На форума в столицата присъстваха над 600 партньори на организацията в 25-годишната й история: училища, университети, библиотеки, читалища, неправителствени и граждански сдружения, бизнес и социални предприятия, медии и културни институти. Срещата откри посланикът на САЩ в България Ерик Рубин, а в програмата през целия ден хората представяха своя опит и промените, които са предизвикали в областите си със своите проекти, подпомогнати от фондация „Америка за България“.

На срещата Нанси Шилър представи изцяло нова визия, лого, нов сайт и присъствие в социалните мрежи на най- голямата благотворителна организация в България. В уеб страницата си фондацията вече ще публикува и успешните истории на реализираните с финансовата й помощ проекти. "Америка за България" ще отстоява прозрачността в работата си и всичките й дейности ще бъдат публични“, увери президентът й. Организацията залага на слогана "Американският оптимизъм среща българския потенциал". „И американският оптимизъм и българският потенциал са неоспорими. Когато двете се срещнат, това е победа за всички", убедена е г-жа Шилър. 

Припомняме, че фондацията е неполитическа и независима от правителството на САЩ. Тя е създадена през 2009 г. с част от средствата от Българо-американския инвестиционен фонд от 1992 г. Оттогава е инвестирала над $186 млн. у нас и всяка година дарява безвъзмездно около $20 млн. От тези средства над $108 млн. са инвестирани в сферата на образованието.

На форума стана ясно, че тази година с пари от фондацията ще се ремонтират и оборудват кабинети по природни науки в 23 училища, ще се квалифицират директори и учители за модерно образование. От тази година „Америка за България“ ще се обърне с по-голямо внимание към подкрепата на малкия и средния бизнес в страната. Сред приоритетните области са също гражданското общество, изкуството, културното наследство и туризма.

Реставрирането на Голямата базилика в Пловдив бе обявено като един от актуалните проекти на "Америка за България". Амбицията е обектът да се превърне в европейска забележителност и да е готов за Пловдив като Европейска столица на културата през 2019.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: [email protected]; [email protected]


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…