Петльовден е вторият „Трифуне“ или с други думи – това е денят след Трифон Зарезан. Произходът на празника е свързан с тирания, когато преди години цар Ирод избивал новородените момченца, заради предсказание, че новият цар ще го премахне от трона. За да защити рожбата си, една майка намазала с кръв от заколен петел всички съседни врати. Така тя объркала поредността на палачите и успяла да спаси детето си. С времето тази случка се превърнала в мъжкият празник Петльовден, а и в днешно време се коли петел или ярка за здравето на децата. Изборът на животно се определя от пола на детето, което живее във всяка къща.

Друга история разказва, че Петльовден е свързан с турското робство и събирането на жестокия кръвен данък от поробените българи. Според легендите смела еркечанка , която отказва да даде момчето си на турците. Те я заплашват, че ако не предаде детето, то ще бъде заклано за наказание. Тогава жената казва, че сама ще убие рожбата си, но няма да им го даде. През нощта тя извежда и скрива детето си далеч извън селото, заклала в полунощ петела на прага на къщата и опръскала с кръвта му навред. Когато сутринта дошли повторно, турците останали стъписани пред постъпката на майката и повече не събирали момчета за еничари от село Еркеч.

От където и да произлиза истината за този празник, всичко се събира до една основна точка – майчината обич към мъжката рожба и желанието й да го защити.

Традиционните рецепти за този ден са Зелник, Кравайчета, Тиганици, Пресни питки, Три вида гозби от петел: петел с ориз, петел с кисело зеле, петел с каша.

Обичаят гласи, че къщата трябва да се изчисти основно. Хората се пременят и гиздят, кои в носии, кои в булчинските си одежди, след което се прави жертвоприношение с избрания петел. Обикновено той е пъстър и отглеждан още от есента специално за тази цел. Задължително е приготвянето на свещ, с която се отива при „бабата“ от Бабинден. Приготвят се и малки валма от вълна („къделки“), които също се носят на бабата и с които тя се закичва. Когато се съберат у бабата, тя забучва свещ на своята пита и прекадява събралата се трапеза и жените под полите, за да имат мъжки рожби. След това жените започват да си „подават“ една на друга, с което всъщност започва празничната трапеза, съпроводена с много шеги и смях. Празникът завършва в кръчмата, където жени и мъже се обединяват отново.

 

 

 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: [email protected]; [email protected]


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…