Н. Пр. Франсоа Бонтан раздвоен между пиво и вино в сладък сблъсък между двете напитки 

Въпросът всъщност е как да съчетаем бирата с виното. В Белгия казваме, че е по-добре да започнем с бира и после идва ред на виното, каза дипломатът

Програмният директор на BEST2B инж. Стефан Цанков събра белгийския и български бизнес на нетрадиционен Трифонов ден в Капана

Посланикът на Кралство Белгия Н. Пр. Франсоа Бонтан откри първия по рода си Бирен Зарезан снощи в клуб “Котка и мишка”. “Дуелът” между българското вино и белгийското пиво бе организиран от Белгийско-българската асоциация Best2B в творческия квартал Капана.

„Много се радвам да присъствам на този т.нар. провокативен сблъсък. Въпросът всъщност е как да съчетаем бирата с виното. В Белгия казваме, че е по-добре да започнем с бира и после идва ред на виното. Разбира се, ако след бирата сме в състояние да продължим“, заяви дипломатът. “Тук работят много белгийски фирми. Моя задача е и да подпомагам работата на белгийския бизнес, да стимулирам сътрудничеството между двете страни. Ние сме част от едно общо семейство - ЕС. В наши дни е добре да има сътрудничество, между страни, които все още вярват в общността“, каза още посланикът.

“За българите виното е това, което бирата e за белгийците”, сподели председателят на Best2B проф. д-р Жак Вилрокс и благодари на представителите на фирмите от двете държави, които уважиха събитието.

“Сблъсъкът” между българското вино и белгийската бира е много тежък, но тази вечер се надявам всички неизяснени въпроси по темата да отпаднат, каза програмният директор на Best2B инж. Стефан Цанков, който организира необичайната бизнес-среща. По думите му “успехът идва тогава, когато две страни споделят помежду си най-доброто от своя опит” и обеща събитието да се превърне в традиция всяка година на 1 февруари, когато по стар стил се празнува Деня на лозаря.

За качествата и вкусовете на различните видове белгийска бира разказа технологът Михаела Димитрова, а селекцията от най-добрите български вина представи доц. Д-р инж. Христо Спасов – ръководител катедра в Университета по хранителни технологии в Пловдив. Дамата разкри начина на производство на някои от най-популярните белгийски пенливи еликсири, както и на откровено екзотични за България вкусове пиво, които могат да бъдат опитани в „Котка и Мишка”. Разказът й мина през историята на трапистките бири, до марките, чийто имена се закачат с религията. Христо Спасов пък заложи на качествения мавруд и на новите букети, които българските винари изнасят на световните пазари, включително и в Белгия.
Следващата инициатива на Белгийско-българската асоциация Best2B ще бъде на 14 февруари, а събитието ще бъде посветено на борбата срещу домашното насилие.

ПОВЕЧЕ ЗА BEST2B

Белгийско-Българската асоциация Best2B e неправителствена организация, създадена с цел  насърчаване на двустранните отношения във всякакъв аспект. Основата на Белгийско-Българската асоциация Best2B поставят проф. Jacques Vilrokx, Wim Schamp, Luc Carsauw и проф. Кръстьо Петков. Best2B - Белгия е регистрирана първо в Брюксел през 2002 г., две години по-късно в София е регистрирана и Best2B - България. Още от създаването на асоциацията икономическите, социалните и културните и цели имат еднакъв приоритет. В началото Best2B реализира два големи проекта в областта на висшето образование и научните изследвания: създаване на магистърска програма по трудови отношения в университетите в София и Пловдив от консорциум от шест университета, координирани от Свободния университет в Брюксел и проект "Учебните региони" -  в 12 области в шест страни за насърчаване на обмена на добри практики в регионалното развитие.
Best2B провежда различни активности в Белгия за промотиране на българските интереси, взима участие в дейности на Търговската камара и на други организации с инициирането на различни събития, сред които и „Българска седмица“. Асоциацията организира и десетки  културни събития с белгийски и български творци.
Best2B - Белгия участва в организирането на Европалия - България в белгийската столица. Двегодишната изложба „Европалия” бе едно от най-значимите културни събития в Белгия, посветени на българската култура.
Белгийско-Българската асоциация Best2B насърчава белгийско - български партньорства в усвояването на европейските структурни фондове и оперативни програми, насърчава преки контакти между региони, общини и бизнеса.



Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: [email protected]; [email protected]


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…