Знаете ли, че…? Така започва статията, в която няма да ви занимаваме с много обяснения, дори никакви. Изброените по-долу факти, за едни може да са странни, за други налудничави, а за трети евентуално напълно логични. Какъвто и да е случаят, на земята, а и не само, се случват достатъчно абстрактни неща, с които си заслужава да се запознаете. Избрахме само 20, но те са много повече и кой знае, може би с времето ще ви поднасяме още. Ако не друго, поне ще ви разсмеят или изумят. И така – Знаете ли, че…

Най-силният мъж в света е българин и се нарича Холандеца. Според запознати той е от Пловдив и може да убие човек само с един удар!

„101 далматинци“ и Питър Пан са единствените анимации на Disney, в които се появяват и двамата родители и не умират до края на филмчето.

Най-дългата азбука в света е камбоджанската – 74 букви, а най-кратката е едва 12 и е азбуката на езика, на който говорят жителите на остров Бугенвил в Тихия океан.

Ако човек крещи в продължение на 8 години, 7 месеца и 6 дни ще генерира толкова енергия, колкото е нужна, за да се загрее чаша с кафе.

Шимпанзетата, орангутаните, делфините, слоновете и хората са единствените живи същества, които могат да се познаят в огледалото.

До Втората Световна война в телефонния указател на Ню Йорк имало регистрирани 22 човека с фамилията Хитлер. В новата версия на указателя, след края на войната, нямало нито един.

Проучване във Великобритания показва, че англичаните не се усмихват в понеделник до 11:15ч.

Комарите се привличат много бързо от миризмата на човек, който току що е изял банан.

Най-малките птички на света тежат по-малко от един железен лев.

България е на 15-то място в света по пиене на бира на глава от населението. Средно всеки българин изпива по 77 литра на ден.

Римляните са чистили зъбите си с урина.

Прасе е било публично екзекутирано във Франция през XIV век.

Всяка година порастват милиони дръвчета, благодарение на катерички, които са забравили къде са оставили ядките, които са събрали.

Песните на Тина Търнър се използват, за да плашат птиците далеч от пистите на летището „Ставертън“ във Великобритания.

Последният лъв по българските земи е бил убит от персийския цар Ксеркс.

35 милиона китайци живеят в пещери.

Бебетата имат средно около 10 000 вкусови рецептора, което е много повече от тези на възрастните. Те не са разположени само по езика, но и във вътрешността на устата и вътрешната страна на бузите. След време тези допълнителни рецептори изчезват.

Кетчупът е бил продаван като лекарство под формата на хапчета.

Най-отровният токсин познат на човечеството е ботоксът.

В Обединените арабски емирства има банкомат, който пуска златни кюлчета.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: [email protected]; [email protected]


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…