Св. Валентин е празник, който милиони хора по цял свят почитат. Много, пък, го отричат защото е католически или както мнозина казват - американски тертип. Така или иначе, не става въпрос за религия, а за любов, която независимо от датата трябва да бъде грижливо поливана, за да цъфти като цвете. По случай празника, ви запознаваме с 14 любопитни факта за любова, които може да не знаете.

Понятието "любов" идва от санскритското "lubh", което буквално означава желание.

Не много страстна целувка гори средно по 9 ккал.

Първата двойка, показана заедно в леглото в най-гледаното телевизионно време, е Фред и Уилма Флинтстоун.

Почти 1/3 от жените между 40 и 69 се срещат с мъже, които са поне 10 години по-млади от тях.

Научното име на дисциплината за изследване на целуването е филематология. Филемамания е желанието за целуване, а филематофоб е човек, който не обича целуването.

На остров Бали мъжете са смятали, че жените ще се влюбят в тях, ако им поднесат като храна листо с гравирано изображение на бог с голям мъжки полов член.

Съществуват хора, които не са изпитвали любов. Причината за това може да е заболяването хипопитуитаризъм.

Годежните пръстени най-често се носят на безименния пръст на лявата ръка, защото древните гърци са смятали, че през този пръст тече vena amoris или „вената на любовта“, която стига директно до сърцето.

Първият годежен пръстен е открит в Древен Египет. По него има много детайли, правещи връзка със слънцето и луната, формата му на окръжност се свързва смислово с идеята за безкрайността.

Любовта и похотта задействат различни центрове на мозъка.

Чувството на любов може да предизвика стрес, подобен на този, който се проявява при страх. Зениците се разширяват, дланите се подуват и се ускорява сърдечният ритъм.

Човешката пот е била един от основните компоненти на едновремешните парфюми и любовни отвари.

Учените са доказали, че хората които са влюбени, и пациентите с обсеси6но-компулсивни мании имат в мозъка си подобни процеси.

Екип чешкии археолози, копаейки в Абу Сир, древен некропол югозападно от Кайро, намери доказателства, че най-старата песен на света е с любобна тематика.






Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: [email protected]; [email protected]


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…