Родители и приятели на училището вложиха личен труд и усилия, за да помогнат за ремонта на "новата" сграда на ОУ „Алеко Константинов”

Предстои изграждането на първата сертифицирана площадка за безопасност на движението

Проектът "Аз обичам моето училище" не само украси школото и вдъхна живот на класните стаи, но спомогна за по-бързо и ефективно усвояване на учебния материал

Стефка Георгиева

С над 110 годишна история, основно училище „Алеко Костантинов“ не спира не само да се разраства, но и да осигурява възможно най-добрите условия за обучение на своите деца. Както ви съобщихме през миналата седмица, пловдивското школо стана част от инициативата на LightSource Charity, които подпомагат различни инициативи, като една от тях е подобряване на учебната среда за българските деца. По този повод се срещнахме с директора на ОУ-то, Красимир Ангелов, който не само ни разказа за проекта, но и ни разведе из новите тематични класни стаи.

Всичко това се дължи на добрия екип и нямам предвид само служителите в училището. Това, че се развиваме и се движим нагоре не се дължи на директора, а на това, че работя с най-добрия екип – учители, училищен съвет, родители, деца и приятели на училището, заяви г-н Ангелов в самото начало на нашата среща. Самото училище е било проектирано за 250 деца, а в момента всеки ден в него влизат над 600 ученици. „Превишихме многократно капацитета си и класните стаи не достигат, но сме щастливи, допълни директорът на школото.

Поради недостиг на пространство, от общината са отдали за ползване на Алекото сградата на бившия Междуучилищен учебен център. В „новата сграда“ е реализиран и самият проект „Аз обичам моето училище“, за който ви разказахме. Докато се достигне до този момент, обаче, перипетиите не били една и две. Самата сграда е била в окаяно състояние – течове от покрива, липса на санитарни помещения и обрасъл в дива растителност двор.

Общината помогна, но финансовата помощ беше изключително недостатъчна. Целият ремонт на сградата, по предварителен план, би следвали да ни струва 600 хиляди лева, а общината финансира едва 1/6 от необходимата сума. Родители и приятели на училището със собстени усилия ни помогнаха, за да стане реалност това, което виждате днес, благодарен е Ангелов.

А какво представлява „новата сграда“ на ОУ „Алеко Константинов“, която като на шега се намира на ул. „Алеко Константинов“? От някогашната сграда в окаяно състояние няма и помен. Направен е основен ремонт на покрива, ремонтирани са стаите, изградени са нови санитарни помещения за децата, заради които се е наложило да се отливат бетонни плочи, понеже такива не е имало. И тук на помощ се притичат Артър Спърлинг и Албена Тошева, основателите на LightSource Charity.

Директорът Красимир Ангелов ни разказа, че дори обсъждането по реализирането на проекта не е било никак лесно, тъй като Албена живее извън страна и комуникацията е  водена нощем онлайн. Така се е родила идеята за тематични стаи – огън, земя, въздух, вода и етер, като огънят е представен като слънце, за да не се пораждат пиромански наклонности у децата, а етерът е представен като космос. Петте класни стаи не само са с изрисувани стени, но и са обзаведени тематично. В стаята слънце, например, освен голямата рисунка на стената, обзавеждането и дори щорите по прозорците са жълти. Класната стая Земя съответно е зелена и т.н. Има и една по-различна и особено уютна стая – медитативна, която не се ползва за класна, а за допълнителни занимания на децата.

Училището е получило и много красив подарък от Иван Ламбов. Той е направил прекрасен витраж, носещ името „Галактика на буквите“, на който е изобразен космосът и всички букви от българската азбука. Това бе голям жест от г-н Ламбов, тъй като му платихме само материалите за изработката на витража, заяви директорът на ОУ-то. Самата Галактика на буквите се намира между първия и втория етаж на сградата в южната и част, а когато цветното стъкло бъде огряно от слънчевата светлина, гледката е великолепна.

Г-н Ангелов разказа, че за първи път са посрещнали годината с дефицит, но щастливи. Много от нещата и в двете сгради на училището са подаръци от родители или бивши ученици. Макар че това е коствало не само огромна сума, но и пълна отдаденост, резултатите са на лице. Категоричен е фактът, че в тази среда учебният материал се усвоява в пъти по-бързо и ефективно, а знанията са трайни. „Не се хвалим с това, защото го правим за децата. И все пак съм безкрайно горд с родителите, които не спират да ни подкрепят и учителите ни, които са възрожденците на 21-ви век“, допълни още директорът.

Ако до този момент сте си помисли, че това е краят – далеч сте от истината. Целият екип на Алекото е твърде решен да превърне училището в онова сакрално място, за което сякаш вече четем само в книгите. Децата не само се обучават по различни предмети, но и натрупват знания за живота чрез участието им в различни проекти. Такъв, например, е проектът „Децата и цветята“, в който учениците се включват и изработват цветя от различни техники- рисуване, декупаж, обработка на пластилин и др. Целта е малчуганите сами да се научат да се грижат за обитаваните от тях пространства и да ги направят възможно най-красиви и уютни.

Ремонтите също не са приключили. Тепърва предстои цялостна промяна в двора на бившия Междуучилищен център. Част от него ще се превърне по първата по рода си сертифицирана площадка за обучение по безопасност на движението.  Освен безопасното придвижване, ще се възпитават и колоездачните умения на децата. Другата част от двора ще бъде превърната в зелен парк с различни цветя и кътове за сядане, на които ученици и учители да могат да си отдъхнат по време на междучасията.

Въпреки всички усилия на екипът на школото, родители и родителско настоятелство, нужда от класни стаи все още има. Въпреки че ОУ „Алеко Константинов“ има още една сграда, то не цялата е на тяхно разложение, тъй като на първия етаж се помещава Център за кариерно развитие, който е по проект на инспектората. И все пак, макар всички трудности, през които е преминало семейството на Алекото, резултатите са повече от оптимистични, а децата в стаите ви посрещат с огромни усмивки и радостни възгласи. Не, те не се стряскат, виждайки преподавателите или директора, те се радват, а щастието в очите на едно дете не може да бъде предизвикано на сила.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: [email protected]; [email protected]


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…