Сканирали сме автомобили в реален размер,принтирали сме паметници, дори куче, обяснява управителят на фирмата в Пловдив

Стефка Георгиева

Само преди година, едно ново и интересно пространство се появи на предела на артистичния квартал Капана. Това е B2N, мястото за 3D принтери в града под тепетата. Самата фирма е със седалище в столицата, но като част от разширителите дейности на компанията, отварят свой офис и в Пловдив. По този повод се срещнахме с Даниел Христев, управител на Би Ту Ен в Пловдив.

„Би Ту Ен ЕООД (B2N Ltd) е основана през 2006г. с основни дейности архитектурно проектиране и консултантски услуги. С развитието на дейността, се зароди идеята за създаване на работилница за 3D принтиране и прототипиране. Тази насока неминуемо доведе до ориентирането ни към предлагане на българския пазар на всичко свързано с 3D технологиите – принтери, скенери, софтуер, консумативи и услуги“, разказва ни Даниел. Днес фирмата е официален представител за България и Източна Европа на водещи компании в 3D индустрията.

„Фирмата я делим на две части – B2N & 3D Happiness. Първата част е за бизнес клиенти, дистрибуцията, поддръжка, обучения и прочее а, втората – за извършване на услуги, всякакви, за всеки. Когато мислехме име за нашия шоурум и работилница, всъщност си дадохме сметка, че каквото и да правим – ние всички търсим щастие. Създаването, премоделирането и ефикасното производство на обектите, с които боравим всеки ден може да е една от важните ни стъпки в тази посока. Затова 3D Happiness ще работи за един по-красив и функционален свят, в които ще създаваме персонални продукти, а същевременно ще пестим време и средства.“, допълва още г-н Христев.

Отварянето на офис в Пловдив е породено от възхищението към самия град. Компанията е участвала на One Design Week 2015 Пловдив, а на столичани им е харесала атмосферата тук. Резултатът е изключително интересния шоурум и офис, в който почти цялото обзавеждане е принтирано, който за пръв път видя бял свят в началото на миналата година.

Освен с дистрибуцията на 3D принтери, екипът се занимава с изключително интересни задачи. „Сканирали сме хора,  автомобили за изложения и филми, паметници, исторически забележителности и архитектурни открития, дори куче!“, разказва ни с усмивка Даниел. Той допълни още, че 3D принтирането в глобален мащаб не е нищо ново. Най-разпространено е в Холандия, където подобни пространства има почти на всеки ъгъл.

Освен, че изработват макети, те могат да принтират и резервни части. Такъв е примерът с момиче, което е счупило слушалките си за музика, които струват почти 4-цифрена сума. Поради липсата на резервни части за слушалки, девойката ги е занесла и иначе счупеният държач е бил сканиран, а след това е принтиран нов, което е спестило крупната сума за закупуване на нов аксесоар за слушане на музика. Даниел ни разказа, че са сканирали и животни с цел изработка за протези, като такъв пример е принтираната шина за кученце със счупен крак.

Оказва се, че пазарът в Пловдив не се различава особено от този в столицата. „В София несъмнено има по-голям интерес, но поради силното развитие на индустриалните зони в и около Пловдив, не виждаме особено голяма разлика. Работили сме с доста фирми от „Тракия“ Икономическа зона“, продължава разказът си Даниел. 

Самите принтери, освен че могат да ви изработят макети, мебели, машинни елементи, концептуални части, крайни продукти – общо взето всичко!, работят и с най-различни материали като дърво, метал, смола, силикон, гума, пластмаса и много други. „Всичко може да бъде изработено, няма ограничение в дизайн, форма, структура. Вдъхване на най-смелите идеи на хората, буквално. Всякакви индивидуални, персонални и уникални продукти, прототипи, крайни продукти за директна интеграция. Принтирали сме от микроскопични дюзи до огромна светеща стена“, обяснява Христев.

На практика, 3D принтирането може да направи всичко, а вече стана ясно, че са принтирани и първите живи органи, които са просъществували самостоятелно, макар и за кратко време. Приложението се простира от дизайна, през домакински потребности, промишлени стоки, че до медицински цели. Бъдещето на тези технологии се развива стремглаво и се оказва оптимистично дори у нас, макар че все още не е толкова популярно в пределите на страната ни. И все пак, на национално ниво, се бележи огромен ръст в продажбите на този вид техника. Защо да не спестим време и пари, след като имаме тази възможност?!

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: [email protected]; [email protected]


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…