Практическо обучение за доброволци събра повече от 140 участници от различни възрасти в Дома на културата

Двата дни на обучението бяха посветени на изграждане на умения за работа в екип при организирането на мащабни културни прояви. Водещ лектор на срещата, организирана от "Пловдив 2019", беше Мери Садовска – координатор  и куратор от Вроцлав – Европейска столица на културата 2016. 

"Доброволецът на Европейска столица на културата е човек, който има комплексни умения. В зависимост от събитието, в което участва, той трябва да прояви различни качества", сподели Садовска. Според нея театралните техники за обучение спомагат теорията да бъде трансформирана в практика. Хората започват да възприемат събитието като реално действие, а не като абстракция.

Отговорността и лоялността са основни качества на доброволеца. От неговите решения зависи успеха на организацията. Навременна информираност, бърза реакция в непредвидени ситуации, владеене езика на тялото, са специфичните качества, върху които работиха участниците.

„Да си доброволец на Европейска столица на културата е истинско приключение, страхотно изживяване и незаменим опит“, каза Мери Садовска на доброволците и допълни, че всяко лично качество трябва да бъде осмисляно като полезно за каузата на доброволчеството.

Обучението за доброволци е част от платформата за развитие на капацитет ФОРУМ 2019 на Пловдив – Европейска столица на културата. Освен регистрация в доброволческата мрежа всеки от участниците получи сертификат.

Доброволческата програма на Пловдив стартира в края на миналата година с първа обучителна среща от серията Форум 2019. До момента в доброволческата мрежа на Европейската столица на културата има регистрирани близо 600 желаещи да участват. До края на годината предстоят още четири обучения, които целят разширяване на диапазона и възрастовите групи, които ще участват в реализацията на мащабния проект.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: [email protected]; [email protected]


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…