Фотограф: Александър Карамфилов

Дръвчетата разцъфват, време е да закачим мартеничките

Все по-топли и дълги дни ще очакваме от днес

Днес идва астрономическата първа пролет. Време за възраждане, време за нови преживявания и разпукваща зеленина. Точно в 12:28 часа ще отбележим началото на най-красивия сезон.

Това означава, че центърът на Слънцето ще премине от Южното полукълбо на Земята в Северното и ще пресече небесния екватор. Първа пролет е денят на пролетното равноденствие, продължителността на деня е равна на нощта, а след това дните започват да стават по-дълги.

Времето над страната днес ще бъде топло, като предимно в североизточните и планинските райони ще има слаби превалявания. Вятърът ще отслабне и ще бъде умерен, в Дунавската равнина до силен, от северозапад. Максималните температури ще са между 15° и 20°.

Тази дата е била важен религиозен празник още от древността. Посрещането на Първа пролет е свързано с много традиции и обичаи, които съдържат в себе си християнски и езически вярвания. Началото на астрономическата пролет, когато снегът се топи и започва да расте зелена трева, се считало за деня, в който Богът на Слънцето се венчава за Остара. След пълнолунието на пролетното равноденствие в първата неделя се отбелязва Великден.

При славянски народи, преди християнизацията, по време на пролетното равноденствие се е празнувала Масленица (Сирни Заговезни). През езическите времена празникът е бил свързан с настъпването на пролетта, разцъфването на природата и слънчевата топлина. 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: [email protected]; [email protected]


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…