Проявите са посветени на годината на Пушкин и на 140-годишнината от Руско-турската война

Поредица от конкурси, посветени на Годината на Пушкин и на 140-годишнината от Руско-турската война (1877 – 1878 г.), обявява Центърът за руски език и култура на Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“. 

Всички студенти русисти на университета, които имат траен интерес към Пушкиновото творчество, са поканени да участват в конкурса за най-добро есе: „Я вас любил: любовь ещe, быть может...“. Крайният му срок е 31 май 2017 г., а награждаването на най-добрите работи ще се проведе в Деня на Пушкин – 6 юни.

Творческият конкурс за поезия, проза и художествен превод: „Я памятник себе воздвиг нерукотворный...“, е поредното мероприятие в чест на Пушкиновото творчество като неделима част от световното литературно наследство. Единственото ограничение на конкурса е възрастово – участниците трябва да бъдат между 18 и 35-годишни. Целите на конкурса са: откриване на творчески индивидуалности, развитие на езиков и творчески усет към руския език и поощрение на всеки, осмелил се да се прояви като творец и да сподели създаденото. Най-добрите работи ще получат диплома и специални награди,както и съдействието на Руския център към Пловдивския университет за участие в Международния творчески конкурс „Всемирный Пушкин“, организиран от фонд „Русский мир“. 

И двата конкурса изискват изпратените работи да са на руски език и да бъдат съобразени с поставените условия, които могат да бъдат разгледани на сайта на Центъра за руски език и култура в ПУ „Паисий Хилендарски“: http://rumir.uni-plovdiv.net/o-nas (секция „Aнонси“).

Националният фотоконкурс „Русско-болгарская боевая слава через объектив времени“ ще се проведе от 1 април до 1 август 2017 г. Най-добрите фотоси ще получат специални награди и ще бъдат експонирани на заключителна изложба в сградата на Пловдивския университет. В знаменателен завършек на събитието ще се превърне седмицата на Шипченската епопея – 21-26 август, когато през 1877 г. на Шипченския проход се водят жестоки боеве, но руските войници и българските опълченци проявяват изключителен героизъм и въпреки численото превъзходство на противника, успяват да опазят върха. 

Награждаването на победителите, както и откриването на фотоизложбата с най-добрите работи ще се проведат на 26 август 2017 г. в Пловдивския университет. Допълнителна информация за условията на фотоконкурса са публикувани в на сайта на Центъра за руски език и култура: http://rumir.uni-plovdiv.net/o-nas (секция „Анонси“). 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: [email protected]; [email protected]


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…