Проектът „В обувките на другия” помага на хората в неравностойно положение да развиват потенциала си и да творят

Форуми за социална промяна и обучения за библиотекари и граждани, изложби и творчески работилници приобщават „различните“ към обществото

Йоана Иванова, стажант

Проектът „В обувките на другия” обединява НБ „Иван Вазов” в Пловдив, НЧ „Алеко Константинов – 1954 г.” и НЧ „Светлина – 1929 г.” в с. Труд под общата цел - хората в неравностойно положение да почувстват библиотеките като свои приятели. Идеята е  „различните” потребители да бъдат посрещани с разбиране и да се засили доверието им към тези институции. Всичко започва през декември 2016 година в Библиотеката с подкрепата на Фондация „Глобални библиотеки – България” в рамките на конкурс „Библиотеката – активен участник в обществения живот”. Той се явява своеобразно продължение на множеството дейности на Библиотеката за осигуряване на свободен достъп до информация за хората с увреждания.

Самото име на проекта е достатъчно красноречиво. То се опитва да накара хората да си зададат въпроса как биха се почувствали на чуждо място и да се поставят в подобна ситуация. Тези хора – представители на етносите, хора в неравностойно социално положение или с увреждания, са част от нашето общество и тази част в никакъв случай не е незначителна.

Участниците споделиха днес впечатленията си от проекта и постигнатите резултати днес в НБ „Иван Вазов”. Те изразиха надеждата си, че с положените усилия наистина са помогнали на хората в неравностойно положение, дали са им самочувствие и са ги накарали да се почувстват пълноценни.

Проектът стартира с двудневно обучение, на което библиотекари са били обучени в умения за комуникация и разрешаване на трудни ситуации при общуването с потребителите. В трите библиотеки са е провели Форуми за социална промяна и поредица от дейности като обучения за библиотекари и граждани, изложби и творчески работилници. Тези Форуми са били с водещ психолог и са се провели в две части – интерактивна и дискусионна, и с участието на представители на различни организации, Общинска администрация Пловдив, Кметство с. Труд, Клуб за пълноценен живот, Съюз на инвалидите, хора в неравностойно положение и Български червен кръст. Фокус на Форумите е бил приемането, толерантността и намаляване на предразсъдъците към тези хора.

Ани Персехян, секретар на НЧ „Алеко Константинов” сподели, че с проекта „В обувките на другия” са направили една крачка към преодоляване на изолацията и интегриране на именно тази група хора, която наричаме „другите, различните”. Тя изтъкна, че трябва да се работи за развитие на толерантност в самото общество и каза, че в техния форум основна тема са били имигрантите и отношението на хората към тях, интересен и актуален акцент, добавен към проекта. Читалището отдавна работи с тези целеви групи хора и планира да продължи да поддържа контакт с тях.

Русан Яхников , председател на „Клуб за пълноценен живот” , който се включва с курсове по компютърна грамотност, изтъкна, че взаимоотношенията между сдружението и библиотеката започват много преди настоящия проект и няма да приключат с него. Той сподели, че е изключително впечатлен от отношението на библиотеката, която специално се е погрижила за нуждите на хората с увреждания и благодари на всички културни институци, включително театър, опера и т.н., но призна, че те все още са далеч от хората с увреждания и според него това е защото проблемите им не са достатъчно коментирани.

Светла Божилова от НЧ „Светлина” в с. Труд каза, че проектът е дал шанс на хората от различните групи да изразят своето мнение и по този начин всъщност читалището е получило подкрепата на общността, а самата социална функция на библиотеката е станала по-видима.

На арт работилниците, проведени в трите библиотеки хората в неравностойно положение, заедно с библиотекарите и другите потребители – ученици, студенти, възрастни, представители на НПО, рисуват, бродират, апликират и изработват различни красиви предмети. Обща изложба, обединяваща творенията и позиционирана във фоайето на НБ „Иван Вазов” беше открита днес точно след пресконференцията. Тази изложба всъщност слага край на проекта и се явява негова кулминация. Произведенията включваха мартенички, колажи, апликации и рисунки, изработени от хора в неравностойно положение, част от които деца болни от аутизъм и синдром на Даун. На откриването на изложбата присъстваха някои от авторите на творбите, щастливи да изразят творческите си умения и вътрешно светоусещане.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: [email protected]; [email protected]


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…