Инициативният комитет „Дом за Пловдивската опера“ одобрява и предложения терен в Панаира

Самият той е препоръчал мястото преди една година

Паулина Гегова

Концертна зала може да покрие поне на 85%, ако не и на 100%, условията за Пловдивска опера, ако се замени Партийния дом, коментират от Инициативният комитет „Дом за Пловдивската опера“. Фондацията е съставена от 5 специалисти в различни сфери – доц. Нина Найденова, арх. Илко Николов, Любозар Фратев, Марияна Чолакова и Георги Стоев. Те се събират преди година и от тогава се срещат всяка седмица, за да търсят вариант за изграждане на сграда на музикалната институция. Всички идеи са предоставени на общинските и държавни структури, но за сега казусът стои нерешен.

Пловдивската опера е единствената в страната, която няма собствено помещение, а гастролира в родния си град. Реално, Концертна зала принадлежи на Операта, когато тя се слива с филхармонията преди години. Основната функция на сцената е място за репетиции на оркестъра, но тя не е подходяща за изкарване на готова продукция.

Още миналата зима излезе нареждане, че Концертна зала трябва да спре да функционира, но това така и не се случи. Сградата не разполага с отопление, парното е спряно още преди месеци, има спукани тръби, а през дъждовните периоди водата прониква и през покрива, като тече на самата сцена. Няма аспирация, а на много места мазилката се руши. От много време насам директорът на Операта Нина Найденова се опитва да убеди трима министъра, че положението е бедствено и ремонтът е наложителен. Залата има и последно предупреждение от ХЕИ и пожарната.

Въпреки лошите условия, сцената продължава да приютява различни гостуващи спектакли и концерти. Това става винаги с извинение, че предстои ремонт. С много мъки се налага понякога институцията да я отдава под наем, но само на по-малки екипи, с олекотен декор. Когато става въпрос за състава на Операта, обаче, тя не е добър вариант, защото бройката на творците и обслужващия персонал, нужна за създаването на един спектакъл, е близо 200 човека. Нито пространството, нито състоянието й може да отговори на нужните им условия.

Инициативният комитет е изградил проект, който е предоставен на общинските служители, за генерален ремонт и реконструкция на сградата.

Нашето мнение е, че при заместване на част от постройката, по-точно Партийния дом, и изграждане на нови функции, тя може да отговори на поне 85% от нужните условия за Пловдивска опера, коментира арх. Николов.

Това означава да се направи нова сцена с всички нужни сценични елементи, две нови зали за репетиции, ресторант, дори и паркинг в подземното ниво, който да събира около 40 паркоместа. Всичко това ще обхване 1700 кв.м. на трите етажа и 1200 кв. м. за паркинг.

От друга страна, последното вкарано предложение за изграждане на мултифункционална зала за изкуство в Панаира, също е добър вариант.

Не сме против предоставения терен на територията на Панаира. Мястото е чудесно и ние самите го предложихме като алтернатива още преди година, споделя председателят на комитета Любозар Фратев.

Все пак, специалистите не смеят да се надяват напълно на тази алтернатива, защото в решението на Общинския съвет никъде не е споменато нищо за Опера в Панаира. Освен това, според тях, ако подобна идея се осъществи, въпросният терен трябва да стане собственост или на Общината, или на държавата или на самата Опера. С други думи – той трябва да се обособи като самостоятелен имот.

Каквото и да е окончателното решение – дали ще се реконструира Концертна зала или ще се изгради сграда в Международен Панаир Пловдив, основната цел на комитета е да се създаде една полифункционална сцена.

Мариана Чолакова призна, че това няма как да се случи до 2019-та година, но най-важното е да има бъдеще за Операта и след годината, в която посрещаме Европейска столица на културата и процесът да е необратим.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: [email protected]; [email protected]


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…