Над 30 града в цялата страна подкрепиха Ден без асансьори

Пловдивчани бяха едни от най-активните участници в инициативата

България отбеляза Европейската инициатива Ден без асансьори, която се проведе за трета поредна година вчера в повече от 30 града в цялата страна. Най-активни бяха участниците в София, Пловдив, Бургас, Поморие, Велико Търново, Монтана, Плевен и Стара Загора.

Инициативата в България се координира от сдружение BG Бъди активен, които призоваваха всички символично да затворят асансьори и ескалатори и да изберат стълбите поне за един ден в годината. 

През тази година в активния ден се включиха десетки училища, университети, фирми, търговски центрове, жилищни сгради и общини, а за първи път и служителите на МВР  Пловдив, които затвориха символично асансьорите във всички сгради в града на тепетата.

 „Спряхме асансьорите в сградите на пловдивската полиция. По този начин, макар и за ден, показахме нуждата от физическа активност за здраве“, каза Стойчо Яковски, служител в „Пътна полиция“- „Движението по стълби, предоставя на всеки шанс да започне със свеж старт, да продължи с енергично изпълнение на своите рутинни задачи и да завърши деня си с доза здравословно усилие“.

През 2016-та в кампанията се включиха над 300 000 души, а очакванията на организаторите за тази година са половин милион души. Своите благодарности към всички партньори и организациистанали част от Ден без асансьори  изказа Биляна Милева (Координатор „Проекти“ на  Сдружение BG бъди активен): „Искаме специално да благодарим на всички участници, които припознаха целта на инициативата като своя и се включиха активно в кампанията.

Ден без асансьори (No Elevators Day) е част от дългосрочната кампания NowWeMOVE - най-голямата европейска инициатива, насочена към промотиране на активния начин на живот. 

В България кампанията се организира от 2012 г. и има три основни цели: да повиши информираността относно ползите от физическата активност; да насърчи редовното участие в различни видове спорт и да подобри възможностите за достъп до движение и физическа активност. През последните години кампанията успешно въвлича частния и публичния сектор в европейски и национален мащаб.

Всички активности през този ден са доброволни и винаги се вземат предвид изискванията за достъп на хората със затруднения в придвижването.  

 

Image Gallery

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: [email protected]; [email protected]


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…