По много археологически проекти се работи в Пловдив

Приоритет е разкриването и опазването на Голямата базилика

Председателят на Общински съвет Савина Петкова откри 56-та Национална археологическа конференция, която се провежда за първи път в Пловдив. Националният форум ще продължи от 29-31 май и е с подкрепата на  Община Пловдив и Регионален археологически музей – Пловдив. 

За мен е голяма чест и удоволствие да ви приветствам с „Добре дошли” в най-стария жив град в Европа, който е домакин на най-престижния форум, касаещ българската археология - 56 Национална археологическа конференция. Вярвам, че предстоят да се чуят много интересни доклади и изказвам своето уважение за науката, на която сте избрали да се посветите, за усърдието, с което работите, и за богатствата, които ни разкривате. Пловдивчани сме горди с богатото си културно-историческото наследство и тази магия в Пловдив, която се дължи на това напластяване и същевременно едновременно съществуване на различни епохи и цивилизации. Освен гордостта от културно-историческото наследство пловдивската управа подхожда отговорно към неговото разкриване и опазване и в същото време неговото рекламиране и привличане на все повече туристи от страната и чужбина, заяви в своето слово председателят Петкова.  

По думите й в момента усилията са насочени приоритетно разкриване и опазване на Голямата базилика.  Работи се по създаване на  естествена връзка между Археологическия  подлез и Епископската  базилика. Предвиждат се връзки с Римския форум, който се намира  от северната страна на Пощата,  и с Малката базилика, обясни тя. Археологическите разкопки  на Форум – запад и Форум – север са  приключили. Вече е готово и плановото задание  за ремонт на пл. „Централен“. То е съгласувано с НИНКН  и предстои проектиране.  Това е изключително мащабен проект, който ще се изпълнява поетапно в следващите години.  Работи се и по Небет тепе. Очакванията са тази година разкопките там да приключат, а след което може да се подготви проект за експониране на всички културно – исторически пластове, допълни още тя.  

Много отдавна имахме желание да организираме научна конференция за археология в Пловдив и това се случи, сподели, доц. д-р Людмил Вагалински, директор на НАИМ–БАН. По думите му пловдивските археолозии са едни от най-натоварени, тъй като реализират множество спасителни проекти годишно. Директорът на Регионалният археологически музей доц. Костадин Кисьов сподели, че това е първата национална археологическа конференция, на която домакин е Пловдив. 

 

Конференцията се провежда съвместно с Национален археологически институт с музей при БАН. В конференцията ще вземат участие 150 археолози от музеите в страната, СУ „Св. Климент Охридски” и учени от Австрийския археологически институт, които ще изнасят доклади за най-новите археологически открития в България, Пловдив и Ефес. Участниците в конференцията ще посетят реставрираните археологически обекти в Пловдив и новата експозиция на археологическия музей. 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: [email protected]; [email protected]


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…