Съвременен поглед над традиционната украинска техника витинанка представи в Пловдив младата художничка Анна Демянчук. Украинката подреди картините си в пространствата на Постоянна експозиция „Енчо Пиронков“ в Стария град. Техниката е традиционна за Украйна поне от 16 век, но днес много съвременни артисти я използват в творчеството си. Демянчук, която живее в Пловдив от повече от година, показва теми както от Украйна, така и от Пловдив.

Техниката витинанка представлява изрязване на форми по специфичен начин на тънки листове хартия, които се подреждат един върху друг, като така се получават конкретни изображения. Някои от тях могат да представляват цялостна самостоятелна композиция, докато други са напълно симетрични – изрязванията се правят на сгънат лист, който след това се разтваря. Традицията през вековете е свързана с края на зимата и началото на пролетта. За всяка творба украинската художничка отделя по около 2-3 седмици.

Демянчук е назовала изложбата „Моите градове“. Тя споделя за себе си, че е израснала в планината, след което се мести в Лвов. Част от картините ѝ са именно от този украински град, сред които интересните „Ако Лвов беше на море“. Други от произведенията ѝ са от Пловдив – като например сложна композиция на Античния театър, за която споделя, че ѝ е отнело най-много време. 

„Античният театър на Пловдив е едно уникално място. Възхищавам се на пловдивчани, че сте го запазили и днес можем да му се наслаждаваме“, сподели тя за изложбата.

Според нея Пловдив е много спокойно място, приятно за работа и живот. Разбира се, днес сравнение с Украйна не може да има, поради ситуацията в родната страна на Демянчук.

„Нещата трябва да са ясни – когато чужди военни с много техника нахлуват в твоята държава и окупират градове, това не е „конфликт“, това е война. В Украйна няма никакво спокойствие в момента“, добави Анна Демянчук след откриването. Тя е посветила една от работите си на тази тема, заедно с текстово послание, свързани с убитите украинци и тежкото положение на жителите в източните части на Украйна.

Изложбата бе открита от почетния консул на Украйна в Пловдив инж. Димитър Георгиев. Той поздрави артистката за изложбата и изтъкна добрите отношения в сферата на културата между двете страни. Той получи и специален подарък за помощта и дългогодишната си работа за сближаване на двата народа.

 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: [email protected]; [email protected]


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…