Фондация „Пловдив 2019“,  в партньорство с Централната Библиотека на Виена,  участва във Виенския панаир на книгата 2017. Това е най-големият литературен форум в Австрия и настоящото му издание ще е пряко свързано с „Дунавската стратегия“. Събитието се базира на сътрудничество между градовете в региона на река Дунав, със специален фокус върху бъдещите Европейски столици на културата  - Пловдив 2019 от България, Риека 2020 от Хърватия, Нови Сад 2021 от Сърбия и Тимишоара 2021 от Румъния. Програмата включва  4 литературни събития в Централната Библиотека с избрани автори от четирите града.

На 30 ноември (четвъртък) ще се проведе специалното литературно четене от популярния писател Димитър Динев, роден в Пловдив . По покана на фондация „Пловдив 2019“ той ще представи авторски произведения и текстове, ще говори за Пловдив като Европейска столица на културата през 2019 година и как родния му град намира място в творчеството му. Модератор на срещата ще бъде Норбърт Майер от австрийския вестник Die Presse.

Дните на Европейските столици на културата се осъществяват в контекста на Дунавската стратегия, която има за цел не само да обединява усилията на страните от региона, но и да представя интересите на съвременните културни и творчески проекти и да създава платформа за комуникация и сътрудничество за тях.

Димитър Динев, роден в Пловдив, България, завършва гимназия "Бертолт Брехт". Първите му творби са публикувани на български, руски и немски език. През 1990 година Динев заминава за Австрия, където учи философия и руска филология. Неговият литературен пробив идва през 2003 г. с романа Engelszungen („Ангелски езици“), който се приема с голям интерес в цяла Европа. Произведенията му вече са преведени на петнадесет езика. Живее като писател на свободна практика във Виена, пише сценарии, кратки разкази, пиеси и есета на немски език.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…