Имам пристрастие към поезия, която инфектира въображението, призна Петър Чухов в Пловдив снощи, на представянето на новата си поетична книга АДdicted в клуб Петното. Той за пореден път бе гост в литературния салон Spirt&Spirit. Авторът наистина раздруса въображението на гостите на събитието, прочитайки някои от новите си стихотворения. АДdicted е поетическа книга, която е цялост. Тя не се разпада на един стих, каза за новото издание на Жанет 45 домакинът в Spirt&Spirit Александър Секулов.Стихотворенията са мъртва маса, ако не се превърнат в книга, подчерта самият Петър Чухов с уточнението, че АДdicted е година писане.

За масовата публика поетите са странни птици. Съвременните поети не са осветени тук. Смисълът е те да излязат от сянката, особено в този прозаически бум, подчерта Чухов. Като не скри, че единият инструмент това да се случи е Фейсбук. Но държа да подчертае, че трябва да се прави разлика между истинско стихотворение и стих-статус. Писането на хрумки вместо стих е повлияно от социалната мрежа. За мен Фейсбук е творческа лаборатория. Лайковете под мои стихове там ме вълнуват, не ме тревожат. Фейсбук носи тази опасност човек да се влияе от вкуса на приятелите си там, каза поетът.

Той смята, че съвременната поезия в България е разделена поне на два лагера. Дори конкурсите са за типове поетика. Съществува представата, че има ортодоксално писане и такова, което би трябвало да бъде изкоренявано. Като да изрежеш тумор. Има едно партизанско отношение- този и онзи лагер и който не е с нас е против нас, коментира опитите от страна на членове на Съюза на българските писатели да отнемат или саботират някои от наградите, които Чухов печели през годините. Това противопоставяне никога няма да престане. Има дори естетическа разлика между страните в него, допълни той.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…