Мишел Келеменис: В днешно време културата е възможност за нова динамика в развитието на града

Как танцовото изкуство помогна повече туристи да посещават втория по големина френски град и да се повиши качеството му на живот, разказаха Мишел и Лоран от Дом за танца в Марсилия

Таня Грозданова

В Марсилия всяко нещо започва с 15 минути по-късно. Казваме, че това са 15-те минути на Марсилия. В Пловдив това се случва с 10 минути лежерен айляк. С установяването на първата прилика между Европейската столица на културата през 2013-а година и бъдещата за догодина започна презентацията на успешния опит на двама французи, посланици на танцовото изкуство в Европа, в града под тепетата.      

Как вторият по големина френски град Марсилия се превърна в сполучлива европейска столица на културата, как танцовото изкуство помогнало повече туристи да посетят града и региона, и това да рефлектира върху качеството му на живот; какво обединява множеството малки културни оператори и какво остава след годината на титлата. Това са само част от въпросите, на които отговориха Мишел Келеменис и Лоран Меус от KLAP Maison pour la danse /Дом за танца в Марсилия на срещата си днес в Заседателната зала на Община Пловдив с ученици от града и медии. Те гостуват в града по покана на фондация „Пловдив 2019“ в рамките на фестивал за обмен на знания между артисти в областта на сценичните изкуства от европейските столици на културата. Мишел е професионален танцьор, хореограф и директор на френската организация KLAP, а Лоран е негов заместник и отговаря за връзките с Европейската мрежа на танцови компании European Dancehouse Network, която наброява 40 къщи от 23 европейски държави.

Заедно с Марсилия през  2013-а на финала остават Лион и Бордо. Преди 5 години френският град печели по две причини. Първата е, че кандидатурата обединява и селища от региона и така в проекта се включват не само 800-те хиляди жители на пристанищния град, а близо 1,5 млн. души. „Второто ни предимство бе, че въпреки че Марсилия е вторият по големина град на Франция, всъщност е сравнително беден град. Ние обаче не казваме че сме бедни, а по-скоро имаме закъснение в изграждането на капитала,“ разказва Мишел Келеменис без да знае, че всъщност разкрива още от приликите между двата ни града.  

В днешно време културата е възможност за нова динамика в развитието на града. Марсилия, която е много голямо средиземноморско пристанище, едва след 2000-та година започна да привлича многобройни туристи и да развива активно туризъм в региона. Важно е да можем да предложим една отлична културна среда, което да върви паралелно с обновяването на града, обясни още Келеменис.

От разказа му става ясно, че дори и в изтънчена Франция е трудно самобитният творец да пробие. В Марсилия съвременното танцово изкуство доста дълго търси своето място, спъвано от класиците и тяхната търговия с влияние. „Различни културни институции организираха различни прояви, но след време те преставаха да съществуват, защото нямаше кой да ги обедини. В тази роля влезе проектът Европейска столица на културата 2013 и така получихме обединен подход към големите проекти,“ обясни Келеменис.

Той призна, че форматът, под който танцовите оператори се представят в годината на титлата през август 2013-а не е просъществувал след това, но днес само неговата компания прави 3 големи фестивала през годината. Единият е насочен към процесь на създаване на творчеството, другият към навлизането на танцовата култура в семейството и третият отивал отвъд пределите на толерантността. В него участват над 60 други оператора и посланието му е „Да обичаме различните!“

„Компанията реализира около 50 продукции годишно, от които 20 са нови, а 10 са премиери на национално или европейско ниво, както и турнета във Франция и чужбина, които са посетени от средно 10 000 зрители годишно,“ разказа зам.-директорът на KLAP Лоран Меус.  Лоран разказа за опита на Дом за танца в разработването и реализирането на редица успешни проекти в областта на културата.

Така с течение на времето, бавно и постепенно KLAP се превръща в център за танцово творчество, като цялата му дейност се движи от художествен екип от 9 души на щат и  танцьори на свободна практика.

На презентацията на френската танцова компания присъстваха и десетки ученици от Националната гимназия по сценични и екранни изкуства в Пловдив. Именно на сцената на училището на 29 май от 14 часа ще се проведе танцова работилница от френските гости. Входът е свободен. В уъркшопа ще участват и ученици от ЕГ „Иван Вазов“. Предстои артистите от KLAP Maison pour la danse да се срещнат с творческия екип и ръководството на Драматичен театър - Пловдив и АМТИИ в Стария град. Екипът на KLAP Maison pour la dances  ще бъде на разположение за срещи и разговори в творческия пресцентър „Петното на Роршах”.  

Гостите се опитват да провокират дискусия относно “процесът на създаване”, както от изгряващи така и от утвърдени артисти, локални, европейски или международни компании, които дават живот на “местното” и подхранват неговата дейност, чрез разнообразието на опита си и своите естетически възгледи. 

Мишел Келеменис, освен талантлив хореограф, се оказа увлекателен разказвач. Той споделяше искрено опита и перипетиите си.  В доста от изреченото от него има силни послания, върху които трябва да се замислим всички в Пловдив ЗАЕДНО.

„Има обмен на взаимодействие между хората и обществените власти. Без финансиране изкуството няма развитие. Артистът не може да стои затворен, той трябва да споделя това, което развива. Силно се надявам динамиката на ЕСК и при вас да спомогне за това развитие. Творчеството е поетическо изразяване – представяне в перспектива на това, което представлява света. За това творчеството, според мен, е част от бъдещето!“

Накрая Мишел завърши с новината, че пет години по-късно по идея и с подкрепа на икономическите оператори в Марсилия, като отражение от ефекта на ЕСК, отново готвят танцов фестивал „Марсилия Прованс 2018“.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: [email protected]; [email protected]


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…