Едва ли има човек в страната, който да не е чувал за Иван Шопов или поне за едно от другите му имена. Познат още като Cooh, Drum kid, Balkansky, а вече и като един от тримата в The Third man, създателят на електронна музика набира все по-голяма скорост както у нас, така и извън страната. Заедно с това, Шопов е и чудесен художник.

Дебютът на проекта The Third man се състоя на Transfiguration festival. Ето какво ни разказа Иван за новото начинание:

От колко време работиш по The Third Man?

Първите няколко композиции се появиха в началото на миналата година, когато бях на гости на Антон (Mloski) във Варна и той ми пусна няколко идеи започнати с брат му Иван. Веднага се съгласих да участвам в новия проект и така след година и още няколко срещи в студиото имаме реализиран първия ни албум заедно. 

Какво е различното в новия ти проект?

Различното е, че в него основната ни цел е да се прави спокойна и смислена музика, която да звучи еднакво добре както в домашна среда, така и в клуб или на открит фестивал. Използваме много звуци от пиано, китара, записани на открито звукови картини и естествено много синтезатори и ефекти. 

Също така решихме дебютния ни албум да излезе разделен на две части, като първата е вече факт на www.abcd.ivanshopov.com, а втората се очаква да излезе края на септември.

В него се забелязва едно особено мелодично и хармонично усещане, които контрастира на Cooh & Drum kid. Има ли конкретна причина, поради която прибегна до по-мекото звучене?

Да, звукът е много по-различен и причината за това е, че за мен музиката е най-ценна когато можеш да я слушаш насаме и тя да те кара да рисуваш, пишеш, твориш… Точно това усещане търсим заедно с Антон и Иван, заредени от красотата и хармонията на света покрай нас. 

От къде можем да се сдобием с прекрасната музика? 

Албума излезе преди седмици през лейбъла ми ABCD, като както всяко издание в лейбъла ми, музиката се сваля с опция за заплащане на толкова колкото ви се иска. Въвеждайки нула като цена, го сваляте безплатно, а всяка по-голяма цифра идва директно при нас като съпорт от ваша страна. 

www.abcd.ivanshopov.com

На Transfiguration беше дебютът на проекта. Как се прие от публиката?

Мисля че се получи страхотен дебют и след участието ни получихме много добри отзиви, като много от присъстващите хора веднага си свалиха албума ни и ни подкрепиха. Следващото ни участие ще е на 9-ти септември в София на фестивала ОРИК. 

Постоянно пътуваш за различни фестивали и участия. Как се справяш с всичките си ангажименти и остава ли ти време, в което можеш да си поемеш дъх?

Да справям се чудесно със заетата ми програма, като много често ми остава време да рисувам и да пътувам до балкана за още вдъхновение. Също така за да успявам с всичко съм се научил да дишам дълбоко и спокойно, много важен фактор за добре свършена работа smile emoticon

Да те очакваме ли скоро отново в Пловдив?

Да, за сега имам покана за участие на Нощта на Музеите заедно с Joteva. До седмица две ще се появи повече информация. Също така ще участвам и на фестивала “Shake the Хълм” на 4ти септември, както и на “Фестивала на цветовете” на 12ти септември.

Освен музиката, има ли нещо ново в творческите ти начинания? 

Най-новия реализиран проект се нарича VOICES и е в сътрудничество с талантливата художничка Joteva. 

Откриването на изложбата ще се състои на 1-ви септември във VIVACOM Arthall в София, като за него сме разработили интерактивна инсталация от звук и фотографски изображения заедно със студио Реактив.

Още информация дебютния им албум Monochrome Fantasies Chapter I можете да откриете тук: https://www.facebook.com/The3rdManMusic

Фотограф: Joteva

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…