Manu propria е проект на Олесия Николова, който дава началото си през 2012 година. Това е електронно издание, което предлага място за изява на съвременни млади творци, които не само да покажат творчеството си, но и да видят над какво и как работят останалите хора на изкуството в страна. В Manu propria намериха място стотици художници, фотографи, поети и писатели, чиито работи са умело съчетани, като към всеки текст е подбрана илюстрация. 

Олесия е една изключителна и позитивна личност, която събира красивото у нас. Ето какво каза тя за КАПАНА.БГ

Какво е Manu propria?

Manu Propria (от лат. със собствена ръка, собственоръчно) е проект, който има за цел да покаже многообразието от български таланти. 

А те не са малко...

Всеки ден споделям творчеството на български творци в областта на литературата и визуалните изкуства, съчетани като пишещ и рисуващ, или пишещ и фотограф.

Желанието ми е творбите им да достигнат до максимално голям брой хора, независимо дали са в сферата на изкуството или просто ценители на красивото.

Вече са готови първите две части на онлайн книга от проекта:

http://issuu.com/manupropria-part1/docs/manupropria_1_2

http://issuu.com/manupropria-part1/docs/manu_propria_2_9da0b38106bc0e

Kак дойде идеята за проекта?

Идеята дойде от книга, която направихме заедно с Андон Георгиев – AndonastY. Книгата представлява разкази с вградени към тях графики. Съвсем скоро ще я споделим с хората. 

Ето тук могат да се видят част от страниците:

https://www.facebook.com/media/set/?set=a.483507648482666.1073741976.394893477344084&type=3

Идейно книгата беше заложена и в първата част на проекта Manu Propria, който се казваше „Да напишем книга заедно, да нарисуваме книга заедно”, с който участвахме през 2014 г в „Нощ на музеите и галериите”. 

Екип от илюстратори и пишещи рисуваха и писаха пред хората. Проектът и резултатът от него могат да се видят тук:

https://www.facebook.com/pages/Да-сътворим-книга-Заедно/735984483132858?sk=timeline

Как избираш хората, които да се присъединят към твоята дигитална красота?

Напоследък се радвам, че все по-често те ме избират (имам предвид, че хората сами се презентират и  ми пишат), отколкото аз тях. Иначе всеки талантлив илюстратор, художник, фотограф и писател става част от проекта. Стига, разбира се, да има желание. 

До колкото знам, ще представиш цялата Manu Propria в Нощ/Пловдив 2015. Имаш ли някакви очаквания за представянето?

Ще представя (прожектирам) почти 1800 страници, събрали в себе си над 200 български творци и се надявам те да бъдат видяни от повече хора, каквато е и целта на проекта. Искрено се надявам да не вали ???

Как смяташ, че ще продължи проекта оттук нататък?

Докато има хора, които да споделят таланта си, проектът ще продължава. А защо не и някой ден да има своето книжно тяло...

А освен с Manu propria, занимаваш ли се с нещо друго?

Всъщност да, продължавам работата по проекта „Да напишем книга заедно, да нарисуваме книга заедно”. Идеята ми в него да се включат детски рисунки и стихчета, които да се съберат в онлайн книжка. 

Кое е посланието, което предаваш чрез работата си?

Надявам  се хората да започнат да уважават чуждия талант и творчество, толкова колкото уважат собствения си, да видят какви хора има покрай тях и да успеят, да се вдъхновят от това. 

 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…