Историята на един татуист, който упорито е отказвал да се занимава с това

Татуистите и хората с татуировки отдавна не са онези, които лежат в затворите с тежки провинения. Само за едно-две десетилетия, културата на татуировките избуя от земята и се разви като голямо дърво, което се държи на стабилни корени в лицето на добрите артисти и художници в страната, някои от които се върнаха у нас след дългогодишен стаж извън пределите на България.

Факт е, че до скоро да носиш рисунки по тялото си не бе добре прието. За щастие, ситуацията с този вид изкуство силно се промени и сега е нужно да чакаш с дни и месеци, за да си запишете час за татуировка. Друг факт е, че повечето добри татуисти у нас са „чиракували“ я в Англия, я в Испания и се завръщат в милата си родина, за да покажат не само какво са научили, но и какво се случва „навън“.

Такава е и историята на Красимир Талев, когото за по-кратко ще наричаме Краси. Собственик е на едно от най-успешните студия в Пловдив – ''Пловдив Майна Tattoo Shop''. Но как е стигал до момента, в който да създаде собствено студио – вижте неговата история.

Краси е завършил Художествената гимназия, а след това и АМТИИ в родния си Пловдив. Рисуването му е в кръвта или по-скоро във върховете на пръстите. Никога не е очаквал да стане татуист. По негови думи, първоначално дори не е искал и дълго време се е стремял да стои настрана от този занаят, както той го нарича. Част от приятелите му обаче, уверени в художествените умения на Талев, твърдо настояват той да ги татуира. Машинка обаче няма. Тогава се задейства олд скуул схемата със струна, химикал и моторче от уокмен. Импровизираната машинка е съвсем просто устроена и може да се направи в домашни условия. Така се е започнало с дребните татуировки, направени върху приятели и познати. Тогава бяха времена, в които уокемнът беше нещо много ценно, казва Краси. В името на татуирането обаче, няколко уокмена са паднали в боя в името на татуирането и са дали моторчетата си за създаване на машинки.

 

Макар и вече да е направил първи стъпки, пловдивският татуист продължавал да отказва да прави татуировки от чисто хигиенична гледна точка. Старите методи на стерилизация не му се нравели особено и той продължавал да страни от занаята. Даже толкова се дърпал от него, че заминал в Лондон. Познайте защо – заради жена – тогавашната му приятелка и настояща съпруга. Уж отишъл само за месец, за да я види, времето така се разтеглило, че Краси останал в Лондон 6 години.

Съдбата обаче си знае работата и след като нашият човек се е занимавал със строителство около година, случайно се озовал (благодарение на негов приятел) във второкласно лондонско студио. Там започнал да прави по-прости и лесни татуировки, но след като е натрупал известен опит, се преместил в друго студио. Междувременно жена му се занимавала с IT, също в Лондон. И така, от студио на студио, Краси достигнал до тату шоп в центъра на Английската столица, където продължил да краде занаят, както казва самия той.

Цялата статия можете да прочетете в Под Тепето

 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…